حقوق جزا
مدرس دانشگاه
نويسندگان
آخرين مطالب
لينک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان حقوق جزا و آدرس hogogh1349.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





اعمال مجازات انفرادی غیرقانونی است      

سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس گفت: در قانون جدید مجازات اسلامی موضوع انفرادی مطرح نشده و به محض ابلاغ قانون جدید، اعمال مجازات انفرادی برای زندانیان غیرقانونی است.


محمدعلی اسفنانی در گفت‌وگو با خبرنگار قضایی فارس در خصوص محاسبه یک روز انفرادی معادل 10 روز حبس عادی گفت: نظر رهبری بر این بود که مجازات انفرادی معادل 10 روز حبس عادی محسوب شود چرا که حبس انفرادی خود یک نوع شکنجه است و زندانی مجازاتی مضاعف را تحمل می‌کند.

وی افزود: ما در قانون جدید مجازات اسلامی چیزی به عنوان حبس انفرادی نداریم و علی القاعده به محض ابلاغ قانون جدید، اعمال مجازات انفرادی برای زندانیان غیر قانونی می‌شود.

سخنگوی کمیسیون قضایی با اشاره به آیین‌نامه زندان‌ها گفت: در آیین‌نامه زندان‌ها، نحوه اداره زندان و محل استراحت، کار و خوراک و لباس زندانی مشخص شده و اگر فردی از سوی مسئولی به انفرادی منتقل شد و یا زندانبان وی را به انفرادی منتقل کند، این اقدام خلاف قانون است.

نماینده مردم فریدن در ادامه تصریح کرد: چه کسی که مستقیماً دستور نگهداری فرد در سول انفرادی را بدهد و چه کسی که زندانی را در انفرادی نگه دارد هر دو اقدام خلاف قانون انجام داده‌اند و تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند.

(92-2-21)

 


: مرتبه
[ یک شنبه 22 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 9:45 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]
ممنوع الخروج شدن 11 هزار بدهكار در سال گذشته      

رئيس سازمان ثبت اسناد و املاك كشور اعلام كرد: در سال گذشته حدود 11 هزار بدهكار ممنوع الخروج شدند.


احمد تويسركاني در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام كرد: سامانه ثبت و ارسال بر خط ممنوعيت بدهكاران براي خروج از كشور و رفع ممنوعيت ها از واحد ثبتي به اداره كل نظارت و هماهنگي اجراي اسناد رسمي سازمان انجام مي شود. طراحي و توليد اين سامانه از ابتداي سال 1390 آغاز و پس از اجراي آزمايشي در چند استان به تدريج در تمامي استانهاي كشور مورد بهره برداري قرار گرفت.

وي افزود: بر اساس آخرين آمارها در يكساله سال 91 از طريق اين سامانه 10 هزار و 735 نفر از بدهكاران ممنوع الخروج شدند. همچنين در سال گذشته 3641 بدهكار هم رفع ممنوعيت شده اند.

معاون قوه قضائيه از افزايش 8 درصدي معاملات خودرو در دفترخانه هاي ثبتي كشور خبر داد و گفت: طبق آخرين آمارها در سال گذشته 21 ميليون و 442 هزار معامله در دفتر خانه ها ثبت شده كه نسبت به سال گذشته 5 درصد كاهش داشته است ولي اسناد مربوط به فروش املاك 23 درصد افزايش داشته است.

(92-2-18)

 


: مرتبه
[ یک شنبه 22 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 9:44 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]
افزایش 10 برابری تعرفه شوراهای حل اختلاف      

معاون قوه قضائیه از افزایش 10 برابری تعرفه های رسیدگی به پرونده های شوراهای حل اختلاف خبرداد.


حجت الاسلام احمدی میانجی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام اینکه کمیسیون قضایی مجلس در قالب طرحی پیشنهاد داده است که تعرفه های شوراهای حل اختلاف از 3000 تومان به 10 هزار تومان و از 500 تومان به 5 هزار تومان  افزایش یابد گفت: این طرح در کمیسیون تلفیق تصویب شد و به زودی برای ابلاغ آماده می شود.

وی افزود: البته این اقدام کمیسیون قضایی مجلس از این رو بود که بیش از 13 هزار نفر از نیروهای شوراهای حل اختلاف از هیچ نهاد بیمه ای تحت پوشش بیمه نبودند برای همین در بودجه امسال از سوی کمیسیون قضایی و اجتماعی در خواست افزایش تعرفه را مطرح کرد تا هزینه ها تامین شود.

رئیس شوراهای حل اختلاف در پاسخ به اینکه آیا این افزایش تعرفه ها شهروندان را دچار مشکل نمی کند گفت: به نظر شما بررسی یک پرونده با 10 هزار تومان خیلی بالاست؟ این در حالی است که هم اکنون 8 سال است که تعرفه ها هیچگونه تغییری نکرده بود.

(92-2-18)
: مرتبه
[ یک شنبه 22 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 9:42 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

مهم ترين نکته‌ها براي تنظيم قرارداد اجاره مهم ترين نکته‌ها براي تنظيم قرارداد اجاره


خراسان - مورخ پنج‌شنبه 1392/01/15 شماره انتشار 18370
نويسنده: سيدعقيل حسيني مدقق، وکيل پايه يک دادگستري

طبق ماده ۴۶۶ قانون مدني، اجاره عقدي است که به موجب آن مستأجر، مالک منافع عين مستأجره مي شود.اجاره دهنده را «موجر»، اجاره کننده را «مستأجر»، مورد اجاره را «عين مستأجره» و اجاره بها را «مال الاجاره» گويند. «اجرت المسمي»، اجاره بهايي است که طرفين در قرارداد يا پس از امضاي قرارداد درباره ميزان آن توافق کرده اند و در مقابل، «اجرت المثل» اجاره بهايي است که بدون توافق طرفين و با توجه به اجاره موارد مشابه تعيين مي شود.

قوانين ناظر بر عقد اجاره و روابط موجر و مستأجر به تبع تحولات اجتماعي بارها دستخوش تغيير شده است. از جمله مهم ترين آن ها، قانون مدني و قوانين روابط موجر و مستأجر مصوب سال هاي ۱۳۵۶، ۱۳۶۲ و ۱۳۷۶ است. هر رابطه استيجاري ممکن است تحت شمول يکي از اين قوانين قرار داشته باشد. بنابراين در مورد هر قرارداد اجاره، ضروري است ابتدا قانون حاکم بر آن قرارداد معلوم شود. در اين مختصر صرفاً روابط موجر و مستأجر را بر اساس آخرين قانون مصوب (قانون سال ۱۳۷۶) بررسي مي کنيم.

قراردادهاي مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال ۱۳۷۶

 


«کليه اماکن اعم از مسکوني، تجاري، محل کسب و پيشه، اماکن آموزشي، خوابگاه هاي دانشجويي و ساختمان هاي دولتي و نظاير آن» که پس از مهر ماه ۱۳۷۶، با قرارداد رسمي يا عادي اجاره داده شود، مشمول اين قانون است. قراردادي که در دفاتر اسناد رسمي تنظيم شده و به ثبت رسيده باشد، قرارداد رسمي است. ساير قراردادها، از جمله قراردادي که در بنگاه معاملات املاک و با استفاده از فرم هاي چاپي اتحاديه تنظيم مي شود، قرارداد عادي است. قراردادهاي عادي صرفاً در صورتي مشمول قانون سال ۷۶ است که اين شرايط را دارا باشد:

۱ - مدت اجاره در آن قيد شده باشد.

۲ - در دو نسخه تنظيم شده باشد.

۳ - به امضاي موجر، مستأجر و دو نفر شاهد رسيده باشد.

 

 

مواردي که بايد در تنظيم قرارداد اجاره به آن توجه شود


۱ - طرفين و سمت آن ها: مشخصات کامل موجر و مستأجر و اقامتگاه (محل سکونت يا کار) آن ها بايد در قرارداد ذکر شود. از آن جا که در صورت بروز اختلاف، احضاريه و ديگر اوراق قضايي به نشاني مذکور در قرارداد ابلاغ مي شود، درج نشاني نادرست يا ناقص مي تواند موجب بي خبر ماندن يکي از طرفين از جريان دادرسي و در نتيجه تضييع حق وي شود. بنابراين اصرار بعضي از موجران به درج نشاني محل مورد اجاره به عنوان اقامتگاه خود، ممکن است به ضرر آن ها تمام شود. در صورتي که هر يک از طرفين قرارداد از سوي شخصي ديگر و به عنوان وکيل او قرارداد را امضا مي کنند حتماً وکالت نامه مطالبه و پس از بررسي دقيق، تصوير آن ضميمه قرارداد شود. ضرورتي ندارد که موجر، مالک عين مستأجره باشد و مالکيت منافع کافي است. البته در اين صورت بايد توجه کرد که حق انتقال منافع به غير از وي سلب نشده باشد. به عبارت ديگر مستأجر (که مالک منافع است) مي تواند در صورتي که در قرارداد اجاره، اين حق از وي سلب نشده باشد، مجدداً مورد اجاره را به ديگري اجاره دهد.

۲ - مورد اجاره و استفاده مورد نظر: محل مورد اجاره و ملحقات آن از جمله تلفن، پارکينگ و انباري قيد شود. همچنين در صورتي که قرارداد اجاره براي مقصود خاصي مثلاً سکونت مستأجر است، اين موضوع نيز در قرارداد ذکر شود.

۳ - مدت اجاره و مال الاجاره: معمولاً قرارداد اجاره محل سکونت براي يک سال منعقد مي شود ولي اجاره براي مدت بيشتر يا کمتر منعي ندارد. مال الاجاره نيز اگر ترتيب ديگري مقرر نشود، بايد نقداً و همزمان با امضاي قرارداد پرداخت شود.

۴ - ضمانت اجراي تخلف از قرارداد: تخلف از برخي شروط قرارداد، براي طرف مقابل، حق فسخ ايجاد مي کند. ولي اين حق فسخ، با توجه به زمانبر بودن رسيدگي قضايي، در بسياري از موارد براي پيشگيري از تخلف يا جبران ضرر کافي نيست. شايسته است هنگام انعقاد قرارداد براي تعهدات هر يک از طرفين ضمانت اجرايي همچون «وجه التزام» تعيين شود. وجه التزام مبلغي است که متخلف در صورت تخلف از قرارداد بايد به طرف ديگر بپردازد. مثلاً در صورتي که در موعد مقرر موجر از استرداد قرض الحسنه (رهن) به مستأجر خودداري کند يا مستأجر مورد اجاره را تخليه نکند، اگر چه مي توان از طريق مراجع قضايي، طرف متخلف را الزام به ايفاي تعهد کرد، ولي معمولاً خسارت ناشي از زمان تلف شده جبران نمي شود. تعيين وجه التزام، اين خسارات را جبران مي کند. به علاوه وجود چنين شرطي در قرارداد، تخلف از شروط قرارداد را براي متخلف پرهزينه مي کند و در نتيجه احتمال تخلف را کاهش مي دهد.

 

تعميرات و هزينه هاي آن


به موجب ماده ۴۸۶ قانون مدني، «تعميرات و کليه مخارجي که در عين مستأجره براي امکان انتفاع از آن لازم است به عهده مالک است مگر آن که شرط خلاف شده يا عرف بلد بر خلاف آن جاري باشد و همچنين است آلات و ادواتي که براي امکان انتفاع از عين مستأجره لازم مي باشد». بنابراين، در هر مورد براي تعيين مسئول پرداخت هزينه ها، بايد ابتدا به قرارداد و سپس به عرف محل رجوع کرد. در صورتي که در موردي خاص، قرارداد تعيين تکليف نکرده باشد و عرف و رويه مشخصي نيز وجود نداشته باشد، مخارجي که براي «امکان استفاده» از مورد اجاره ضروري است با موجر است. مخارجي که براي «استفاده بهتر» از مورد اجاره انجام مي شود، بر عهده مستأجر است. به عنوان مثال پرداخت هزينه تعمير ترکيدگي لوله ها با موجر و پرداخت هزينه نصب آنتن گيرنده شبکه هاي ديجيتال با مستأجر است. مستأجر در صورتي مي تواند هزينه تعميرات و تغييرات انجام شده در مورد اجاره را از موجر مطالبه کند که اين تعميرات با اجازه موجر انجام شده باشد. به علاوه «اگر در مدت اجاره در عين مستأجره تعميراتي لازم آيد که تأخير در آن موجب ضرر موجر باشد مستأجر نمي تواند مانع تعميرات مزبوره شود اگر چه در مدت تمام يا قسمتي از زمان تعمير نتواند از عين مستأجره کلاً يا بعضاً استفاده کند». مثلاً مستأجر نمي تواند به اين بهانه که يک ماه بيشتر به پايان مدت قرارداد اجاره باقي نمانده و وي قصد تخليه دارد، مانع تعمير ترکيدگي لوله ها شود. البته در چنين حالتي مستأجر مي تواند قرارداد را نسبت به مدت باقي مانده فسخ کند. موجر نيز نمي تواند در مدت اجاره بدون موافقت مستأجر در عين مستأجره تعميرات غيرضروري انجام دهد يا تغييراتي دهد که منافي مقصود مستأجر از اجاره باشد. مثلاً حتي در صورتي که مجوزهاي لازم را اخذ کرده باشد، نمي تواند براي تبديل پارکينگ به مغازه، در پارکينگ را با کرکره مغازه تعويض کند.



نويسنده : مسعود عرفانیان|پنجشنبه 1392/01/15| موضوع: آموزشهای حقوقی|لينک مطلب|نظرات

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:31 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

نظریات مشورتی : قتل عمد و اعلام رضایت ولی دم در قبال دریافت دیه از قاتل .
نظریات مشورتی اداره کل امور حقوقی و تدوین قوانین قوۀ قضائیهنظریات مشورتی
منتشره در روزنامه رسمی شماره 19799 مورخ 2/12/1391


شماره1953/7 ـ 26/9/1391
شماره پرونده ۱۱۰۱ـ ۲۲۹ ـ ۹۰


سؤال ـ احتراماً در پرونده کلاسه ۸۷۱۷۴۵ این شعبه از اجرای احکام آقای محبعلی اکبری فرزند ولی‌الله به اتهام قتل عمدی مرحوم رمضان اکبری وفق دادنامه شماره ۸ مورخ 14/2/1386 دادگاه کیفری استان کردستان به قصاص نفس محکوم شده است که طی دادنامه شماره ۱۷۸ مورخ 6/6/1388 شعبه ۴۱ دیوان‌عالی کشور ابرام گردیده است و در تاریخ 15/10/1388 و 29/6/1388 خانم انیس مرادی مادر مقتول از قصاص گذشت و تقاضای دیه نموده و پدر ایشان نیز قبلاً رضایت داده است که پرونده در راستای ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی به دادگاه صادرکننده رأی ارسال گردیده و شعبه مذکور محکومٌ‌علیه را به ۶ سال حبس محکوم کرده اما در خصوص درخواست دیه مادر مقتول تصمیمی نگرفته است که جهت رفع ابهام و ارشاد مجدداً پرونده به دادگاه اعاده شده و آن مرجع با این استدلال که (دادگاه صرفاً مجاز به اتخاذ تصمیم در مورد جنبه عمومی جرم و مجازات حبس است و این موضوع چنانچه در مرحله اول مطرح می‌گردید می‌توانست در حکم دادگاه لحاظ گردد ولی در این مرحله چنین استنباطی از مقررات نمی‌شود) (پایان نقل قول) و پرونده [را] اعاده گردیده [كرده] است.

 

 با توجه به اینکه اعلام رضایت مادر مقتول مشروط بوده است و او در برابر دریافت دیه حاضر به رضایت بوده می‌بایست با در نظر گرفتن حق‌الناس اظهارنظر می‌باشد [شود] چرا که ولی‌دم در هر مرحله حق دارد از قصاص صرف‌نظر و تقاضای دیه بنماید علی‌ای‌حال در حین بررسی شرایط عفو محکومٌ‌‌علیه اظهارنظر در مورد شمول عفو بودن وی برای این مرجع با توجه به تصمیمات مبهم دادگاه کیفری استان غیرممکن گردیده لذا خواهشمند است در خصوص موارد ذیل این اجراء را ارشاد فرمائید.


1ـ تکلیف این اجراء در خصوص نحوه اجرای حکم و دیه
۲ـ آیا دادگاه کیفری استان می‌بایست در این خصوص حکم صادر می‌نمود یا خیر؟ یا محکومٌ‌لها باید از طریق دادخواست حقوقی اقدام نماید.
۳ـ آیا محکومٌ علیه پس از اجرای محکومیت حبس باید آزاد شود.
۴ـ آیا اعلام رضایت مشروط یا مطلق محسوب می‌گردد.


نظریه شماره 3964/7 ـ 25/8/1390
نظریه اداره کل حقوقی قوه قضائیه


در قتل عمدی که مجازات آن قصاص است، اولیای‌دم نمی‌توانند بدون رضایت قاتل، قصاص را به دیه تبدیل نمایند. بنابراین چنانچه اولیای‌دم منجزاً اعلام گذشت نموده و جانی نیز قبول نماید قصاص ساقط و دیه ثابت می‌گردد. و اما در فرض مطروحه چون دادگاه با صدور حکم قصاص از دادرسی فراغت حاصل نموده است، چنانچه اولیای‌دم از قصاص به شرط دیه صرفنظر نمایند، گذشت مشروط بوده قابلیت استماع ندارد. اما چنانچه راجع به مطالبه دیه، خارج از دادگاه به توافق برسند و متعاقب آن گذشت بی‌قید و شرط خود را اعلام دارند پرونده جهت اتخاذ تصمیم به دادگاه کیفری استان ارسال و دادگاه فقط به جنبه عمومـی جرم به وظیـفه قانـونی خود عمـل [مي]نماید بدون اینکه در خصوص مطالبه دیه با تکلیفی مواجه باشد کما اینکه دادگاه کیفری استان بعد از اعلام گذشت اولیای‌دم، به همین ترتیب عمل و قاتل را به شش سال حبس محکوم نموده است لذا اجرای احکام کیفری دادسرا، غیر از اجرای مفاد دادنامه اخیر وظیفه دیگری ندارد و با تکلیفی مواجه نیست.



نويسنده : مسعود عرفانیان|سه شنبه 1392/02/10| موضوع: نشست های قضایی و نظریات مشورتی|لينک مطلب|(0) ديدگاه

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:27 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

رای وحدت رویه شماره ۷۲۹ دیوان عالی کشور/صلاحیت محلی رسیدگی به جرم کلاهبرداری رایانه‌ای
صلاحیت محلی رسیدگی به جرم کلاهبرداری رایانه‌ای در حوزه‌های قضایی مختلف

رای وحدت رویه شماره ۷۲۹  دیوان عالی کشور


صلاحیت محلی رسیدگی به جرم کلاهبرداری رایانه‌ای در حوزه‌های قضایی مختلف با کدام دادگاه است؟
هیات عمومی دیوان عالی کشور با صدور رای وحدت رویه‌ای اعلام کرد که در جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه، هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزه‌های قضایی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاح‌کننده حساب زیان‌دیده از بزه در حوزه آن قرار دارد، صالح به رسیدگی است.
متن رای وحدت رویه شماره ۷۲۹- ۱/ ۱۲/ ۹۱ هیات عمومی دیوان عالی کشور در این زمینه به شرح زیر است:
« نظر به اینکه در صلاحیت محلی، اصل صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم است و این اصل در قانون جرایم رایانه‌ای نیز مستفاد از ماده ۲۹- مورد تایید قانونگذار قرار گرفته، بنابراین در جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه، هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزه‌های قضایی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاح‌کننده حساب زیان‌دیده از بزه که پول به طور متقلبانه از آن برداشت شده در حوزه آن قرار دارد، صالح به رسیدگی است. بنا به مراتب آرای شعب یازدهم و سی ودوم دیوان عالی کشور که بر اساس این نظر صادر شده به اکثریت آرا صحیح و قانونی تشخیص داده و تأیید می‌گردد. این رأی طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه‌ها لازم‌الاتباع است.»

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:26 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

مهریه حقوق زنان را تضمین نمی‌‌کند؛


شروط ضمن عقد را جدی بگیرد

 

مهریه حقوق زنان را تضمین نمی کند


گروه اجتماعی – آزاده آقاجانی: بر اساس فقه اسلامی و قانون مدنی ایران، ازدواج قراردادی است که در آن حقوق و تکالیف متفاوتی به زن و مرد داده می‌شود. با امضای سند ازدواج، زن برخی از حقوق مدنی و معنوی را همچون حق سفر، داشتن شغل، انتخاب محل زندگی و مسکن، ولایت بر فرزندان و جدایی از همسر (طلاق) به شوهر خود اعطا می‌کند و البته برخی حقوق مادی همچون مهریه و نفقه را به دست می‌آورد؛ اما سند ازدواج طوری تنظیم شده است که زن بتواند هنگام عقد، در صورت تمایل، برخی از حقوقی به صورت رسمی برخوردار شود و آنها را در سند ازدواج خود ثبت کند.

به وکیل مراجعه کنید


یک حقوقدان در این زمینه معتقد است: در سال‌های اخیر خانم‌ها بیشتر به مهریه‌های زیاد توجه می‌کنند؛ اما باید توصیه کنم که مهریه ضامن محکمی برای زندگی نیست.«زهره ارزنی» با بیان این که متأسفانه در کشور ما زنان هنگام ازدواج به لباس بیشتر از شرایط ضمن عقد خود توجه دارند، به خانم‌های در سن ازدواج توصیه می‌کنم: پیش از ازدواج با یک وکیل مشورت کنید تا شرایط ضمن عقد را به صورت رسمی ثبت و در صورت بروز مشکل بتوانید از آن استفاده کنید.وی خاطرنشان می‌کند: در بسیاری از موارد به دلیل این که شروط ضمن عقد به درستی بیان نشده است،افراد حق خود را نمی‌دانند و با مشکل مواجه می‌شوند. این حقوقدان معتقد است باید در قانون ازدواج و طلاق بازنگری شود.

 

دفترخانه‌ها، ضمانت اجرایی شدن شروط


کاش برای کسی پیش نیاید روزی که بخواهد پیوندش را بگسلد؛ اما آمار نشان می‌دهد که هر روز در کشور ما برخی از زوج‌ها به زندگی دونفره خود پایان می‌دهند. محمد میررحیمی، وکیل دادگستری درباره حق طلاق زنان خاطر نشان می‌کند که ذکر این شرط در سند ازدواج کفایت نمی‌کند. وی به «حمایت» می‌گوید: وکالت برای طلاق باید در دفتر خانه اسناد رسمی ثبت شود و در این صورت است که ضمانت اجرایی پیدا می‌کند. او می‌افزاید: در سال‌های گذشته شرایط ضمن عقد از سوی قوه قضاییه چاپ و منتشر شد که این کار بسیار تحسین برانگیز بود و کاش این امر به طور جدی‌تر از سوی مرکز امور زنان و مجلس شورای اسلامی پیگیری می‌شد. این حقوقدان درباره شرط‌هایی که جزو شرایط ضمن عقد هستند نیز می‌گوید: هر شرطی که خلاف عقد نباشد، می‌توان ثبت کرد که مهم‌ترین آن حق طلاق، خروج از کشور، تعیین محل سکونت، تحصیل، اشتغال و تقسیم اموال پس از جدایی است؛ بنابراین بهتراست زنان حین عقد این شرایط را بدانند.
وی با انتقاد از این که بعضی دفترخانه‌ها این گونه شرایط را ثبت نمی‌کنند، تصریح می‌کند: وظیفه رسانه‌هاست تا حقوق شهروندی را به همه آموزش دهند؛ بنابراین باید به گونه‌ای رفتار کرد تا همه به حق زن در جامعه واقف باشند.


میررحیمی اضافه می‌کند: گرچه مشکلاتی در قانون وجود دارد اما باید همه با هم بخواهیم تا مشکل رفع شود. نباید از مهریه به عنوان اهرم بازدارنده استفاده کرد.به گفته وی باید یادمان باشد برابر قوانین موجود در کشور؛ زوجين آزاد هستند هر شرطي را كه خلاف قانون نباشد در شرايط نكاح و عقد در سند ازدواج و يا در سند جداگانه‌اي بياورند و در صورت قبولي زوج يا زوجه آن سند امضا مي‌شود كه در اين صورت خداي نكرده هنگامي كه شرايط و قصد جدايي حاصل شود زن، كمتر گرفتار دادگاه و رفت‌وآمد‌هاي آن خواهد شد و در حال حاضر آن چه كه در قوانين ايران معمول است شروط 12 گانه‌اي است كه در سند ازدواج وجود دارد و معمولا زن و شوهر هنگام عقد آنها را با امضاء مي‌پذيرند. عدم پرداخت نفقه از طرف شوهر به مدت 6 ماه، سوء‌رفتار، غيبت بيش از 6 ماه، محكوميت به حبس بيش از 5 سال اعتياد، اختيار كردن همسر ديگري بدون رضايت همسر اول يا عدم رعايت عدالت بين همسران و مواردی از این دست از جمله شروطي است كه اگر تحقق پيدا كند زن در گرفتن طلاقش وكيل است، اما مشكلي كه وجود دارد دشواري اثبات تحقق بسياري از اين موارد است.


البته در این میان شروط ضمن عقد در استحکام خانواده موثر است به اين دليل كه در جامعه ما اين‌طور كه در پرونده‌ها شاهد هستيم متأسفانه بيشتر تخلفات از ناحيه مرد است و خانم‌ها در فروپاشي زندگي كمتر مقصر هستند. تكيه‌گاه زن، همسرش و خانه‌اي كه برايش فراهم شده است، ولي مردها ممكن است دنبال تكيه‌گاه‌ها و يا موارد ديگر بروند. بنابراين هرچه مردها را بتوان بيشتر مقيد كرد، دوام زندگي بيشتر مي‌شود و براي زندگي مشترك هم بهتر است.

 

فرهنگ‌سازی مهمترین راه هضم شرایط ضمن عقد


کم نیستند افرادی که زیر بار این شرایط نمی‌روند و گاهی قبل از عقد و به دلیل سخن گفتن زوجه یا خوانواده او از این شرایط، پیوندی بین جوانان صورت نمی‌گیرد. یک کارشناس اجتماعی در این باره به «حمایت» می‌گوید: باید در زمینه شرط ضمن عقد فرهنگ‌سازی شود. بیشتر خانواده‌ها این موضوع را توهین می‌دانند و تصور می‌کنند که زنان با بیان این موضوع قصد جدایی دارند.«علی اسدی» خاطرنشان می‌کند: البته در سال‌های اخیر این تفکر متعادل شده است که این خود نشانه تعدیل مقاومت مخالفان در سال‌های آتی خواهد بود. طرح شرایط ضمن عقد، حق خانم‌هاست و این موضوع در قانون نیز مورد تاکید قرار دارد.این کارشناس اموراجتماعی به خانم‌ها توصیه می‌کند: در زمینه شرایط ضمن نکاح بیشتر مطالعه کنند تا با اشراف کامل بتوانند زندگی خوبی را آغاز کنند. ما قبل از هر چیز توصیه می‌کنیم تا پیش از ازدواج دو طرف اخلاق و رفتارهای یکدیگر را به خوبی بشناسند تا در طول زندگی با مشکل مواجه نشوند.

 



نويسنده : مسعود عرفانیان|سه شنبه 1392/02/10| موضوع: حقوق خانواده|لينک مطلب|(0) ديدگاه

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:25 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

بايسته هاي رسیدگی تخصصی به جرایم رایانه‌ای

در گفت‌وگو با کارشناسان بررسی شد؛
بايسته هاي رسیدگی تخصصی به جرایم رایانه‌ای

 

جرایم رایانه ای

ارتکاب جرم از طریق اینترنت آن قدر زیاد شده و انواع گوناگونی پیدا کرده است که قانونگذار چاره‌ای جز تصویب یک قانون خاص و پیش‌بینی مراجع تخصصی برای رسیدگی به این جرایم نداشته است. این قانون با عنوان «قانون جرایم رایانه‌ای» تصویب شده و چند سال است که به اجرا درمی آید. با وجود آنکه مدت زیادی از تصویب این قانون نمی‌گذرد، برخی سخن از ضرورت بازنگری در این قانون می‌گویند. در گفت‌وگو با کارشناسان با بررسی نقاط قوت و ضعف این قانون پرداختیم و به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا تغییر قانون راهکار حل مشکلات مربوط به گسترش جرایم رایانه‌ای است یا باید به فرهنگ‌سازی توجه کرد؟

 

لزوم ثبات در قوانین


عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي در خصوص قانون جرايم رايانه‌اي و لزوم به‌روزرسانی آن، به حمايت مي‌گويد: قانون جرايم رايانه‌اي مصوب 5/3/1388 مجلس شوراي اسلامي است و هنوز به دوران سه ساله اجرای آزمایشی خود نرسيده است. دكتر فرهاد پروين با اشاره به اين مطلب كه قوانين بايد از ثبات و دوام برخوردار باشند، اظهار مي‌دارد: تغيير پي‌درپي مقررات به خودي خود امري مطلوب نيست و تعارض بين حقوق قبلي و مقررات جديد، لزوم اطلاع‌رساني و تسلط بر تغييرات جديد و مباحث مربوط به حقوق مكتسبه يا در حال كسب يا حقوق آتي، خود باعث مشكلات جديدي براي اشخاص و مجريان حقوق مي‌شود. این حقوقدان ادامه مي‌دهد: به‌روزرساني بايد يك ضرورت باشد و اين ضرورت نمي‌تواند حاصل نظر شخص يا اشخاص محدود و مثلا يك كميسيون باشد. بلكه تغيير در مقررات بايد حاصل خرد جمعي دست‌اندركاران در عمل و صاحب‌نظران در مباحث نظري باشد. پروین با بيان اينكه بدون جمع‌آوري نظرها و تجربيات قضات دادگاه‌ها و دادسراها و نيروي انتظامي و ساير دست‌اندركاران عملي بخش رايانه، درباره تجارب حاصل از اجراي حدودا سه ساله اين قانون و نكات مثبت يا منفي قانون جرايم رايانه‌اي، اظهار نظر صرف حقوقي قطعا كامل نخواهد بود، تصريح مي‌كند: قبل از هرگونه پيشنهاد براي تغيير، برگزاري يك همايش سراسري از دست‌اندركاران عملي و نظري حقوق رایانه ضروري به نظر مي‌رسد.


وی در تكميل صحبت‌هاي فوق تاكيد مي‌كند: در موارد مختلف قانون جرايم رايانه‌اي، مجازات‌ها به صورت حق انتخاب براي دادگاه، بين حبس و جزاي نقدي قرار دارد كه دو طرف اين معادله، يعني ميزان حبس و ميزان جزاي نقدي با يكديگر تفاوت فاحش دارند و هر يك سال حبس معادل 20 ميليون ريال جزاي نقدي محسوب شده است كه قابل توجيه نيست.

 

گسترش فرهنگ استفاده از رايانه


عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي می‌گوید: فرهنگ‌سازی اهمیت بیشتری از تصویب قوانین مکرر دارد. همان‌طور که در پزشكي گفته مي‌شود، پيشگيري بهتر از درمان است و همان‌طوری كه در حوزه راهنمايي و رانندگي تاکید می‌شود، به موازات اجراي جرایم رانندگی، نظارت، كنترل و فرهنگ‌سازی از راه‌هایی مانند رسانه‌ها و مدارس از اهمیت زیادی برخوردار است. در مورد استفاده از امكانات رايانه‌اي نيز همین طور است و بيشتر از آنچه نياز به تدوين مقررات جزايي باشد به گسترش فرهنگ استفاده از رايانه و آموزش همگاني معيارهاي اخلاقي بهره‌مندي از رايانه و در مرحله بعدي، گسترش كنترل و نظارت نياز احساس مي‌شود.وي در خاتمه بيان مي‌دارد: ورود حقوق و به ويژه جرم‌انگاري اعمال شهروندان، آخرين مرحله برخورد اجتماع و نشانگر كارايي‌نداشتن مراحل قبلي است. پروین تاکید می‌کند: موضوع جرم و مجازات بايد به عنوان اولين و مهم‌ترين واکنش به‌كار گرفته شود.

 

نوآوری‌ها و گرته‌برداری‌های قانون


یک وکیل دادگستری با بيان اينكه درباره با تخلفات رايانه‌اي قانوني تحت عنوان قانون جرايم رايانه‌اي در قوانين ايران پيش‌بيني شده است، مي‌گويد: قانونگذار مواردي را در اين قانون جرم‌انگاري كرده است که البته برخي از اين موارد قبلا در قانون مجازات اسلامي وجود داشته است. اما به دليل آنكه در اين قانون مرتكب جرم، از يك ابزار جديد و فراگير به نام اينترنت استفاده مي‌كند، قانونگذار برخی جرايم را مجددا تعريف و براي متخلفان اين امر مجازات‌هاي سنگين‌تري نسبت به گذشته مقرر داشته است؛ مانند هتك حيثيت، نشر اكاذيب، كلاهبرداري اينترنتي، سرقت مرتبط با رايانه، جعل رايانه‌اي و تخريب پايگاه‌هاي اطلاعاتي.


دكتر محمدمهدي توكلي با اشاره به اينكه قانونگذار در اين قانون، يكسري از جرايمي را كه در گذشته تعريف نشده بود مانند هك کردن سايت‌ها و تخريب پايگاه‌هاي اطلاعاتي را تعريف و يكسري از موارد را كه در قانون مجازات اسلامي تعريف شده بود، بازتعريف كرده است، اظهار مي‌دارد: البته اين بازتعريف فقط ناظر به حالتي است كه آن جرم با توجه به امكانات اينترنتي و رايانه‌اي ارتكاب پيدا مي‌كند.
وي در تكميل صحبت‌هاي خود مي‌افزايد: از مواردي كه در اين قانون جرم تلقي شده است مي‌توان به جرم ايجاد اخلال در پايگاه‌هاي اطلاعاتي و جرايم توليد محتواهاي خلاف عفت و اخلاق عمومي و از جرايمی که در این قانون با توجه به ابزار جرم بازتعریف شده است، می‌توان به، هتك حيثيت و سرقت مرتبط با رايانه اشاره كرد.

 

تاثیرپذیری از سایر نظام‌های حقوقی


اين حقوقدان به تاثیرپذیری قانون جرایم رایانه‌ای از حقوق سایر کشورها اشاره می‌کند و می‌گوید: مواردي كه در كشور ما تحت عنوان جرايم رايانه‌اي جرم‌انگاري شده، در مابقي كشورها نيز كم‌وبيش جرم‌انگاري شده است.مي‌توان گفت كه به نوعي قانون كشور ما در برخي از حيطه‌‌ها، برداشتي از قانون سایر كشورها
بوده است. دکتر توكلي ضمن بيان مطلب فوق تاكيد مي‌دارد:استفاده از تجربه‌های موفق سایر نظام‌های حقوقی طبیعی است به این دليل كه اينترنت يك ابزار كارآمد براي برخي از جرايم مانند كلاهبرداري به شمار می‌رود و قانونگذار نیز در بیشتر كشورها كلاهبرداري و جعل اينترنتي را از جعل‌ها و كلاهبرداري‌هاي معمولي مجزا می‌کند. بر فرض مثال در يك كلاهبرداري معمولي ما با يك يا چند نفر محدود مخاطب روبه‌رو هستيم در صورتي كه در كلاهبرداري اينترنتي ما با انبوهي از مخاطبان روبه‌رو مي‌شويم.

 

تفاوت رویکردها در جرایم علیه اخلاق


این وکیل دادگستری تاکید می‌کند که نباید از تفاوت‌ها و تمایزهای قانون ایران با قانون سایر کشورها غافل شد. توکلی ادامه می‌دهد: تفاوتي كه در اين زمينه كشور ما با ساير كشورها دارد، در خصوص جرايم عليه عفت و اخلاق عمومي است. تعريفي كه از عفت و اخلاق عمومي يا اخلاق حسنه در كشورهاي مختلف وجود دارد، با يكديگر متفاوت است. دکتر توکلی با اشاره به اينكه در برخي از كشورها فقط آن دسته از محتواي اينترنتي را مشمول اين عنوان مي‌دانند كه نوعي سوءاستفاده از كودكان يا سوءاستفاده از اشخاص غيرمطلع باشد و ساير موارد را مشمول اين عنوان نمي‌دانند، مي‌گويد: در بعضي از كشورهاي ديگر مانند کشور ما به دليل الزامات اخلاقي و قیود دینی طبيعي است كه محتواهاي خلاف عفت، تعريف گسترده‌تري پيدا مي‌كند و فقط به سوء استفاده از اشخاص زير 18 سال و يا سوء استفاده از اشخاص غافل يا غيرمطلع محدود نمي‌شود. این مدرس دانشگاه بر اين باور است كه ساير جرايم كه از نوع جرايم عام است مانند كلاهبرداري اينترنتي، سرقت مرتبط با رايانه، جعل رايانه‌اي و تخريب پايگاه‌هاي اطلاعاتي در ساير كشورها نيز شناخته شده است.

 

آیین رسیدگی به جرایم رایانه‌ای


این مدرس دانشگاه با بيان اينكه قانونگذار كشور ما در قانون جرايم رايانه‌اي در مواد 28 تا 31 براي رسيدگي به جرايم رايانه‌اي، آيين‌ دادرسي خاصي را مقرر كرده است، مي‌افزايد: در ماده 30 قانون معين شده است كه قوه قضاييه موظف است به تناسب ضرورت شعبه يا شعبي از دادسراها، دادگاه‌هاي عمومي، انقلاب، نظامي و تجديدنظر را براي رسيدگي به جرايم رايانه‌اي اختصاص دهد. توکلی در تكميل صحبت‌هاي خود تصريح مي‌كند: قانونگذار قوه قضاييه را مكلف كرده است تا شعبي را به رسیدگی به این جرایم اختصاص دهد و قضات آن دادسرا يا دادگاه‌ها كساني باشند كه علاوه بر احاطه بر مسايل حقوقي و قضايي، داراي آشنايي كافي و لازم با حقوق اينترنتي و رايانه‌اي نيز باشند.

 

رسیدگی تخصصی به جرایم رایانه‌ای


اين وكيل دادگستري معتقد است: بحث مهم و قابل توجهي كه اين قانون از حيث رسيدگي به جرايم مقرر كرده همان ماده 30 است و قانون در خصوص ساير شيوه های رسيدگي به جرايم نوآوري خاصي نداشته است. دكتر توكلي نوآوري خاصي را كه در خصوص شيوه دادرسي و رسيدگي در قانون جرایم رایانه‌ای وجود دارد،تاکید بر وجود اطلاعات تخصصی در قضات رسیدگی‌کننده به این دعاوی می‌داند و توضیح می‌دهد: قضات اين دادگاه‌ها بايد علاوه بر احاطه بر مسايل حقوقي و قضايي، داراي آشنايي كافي و لازم با حقوق اينترنتي و رايانه‌اي نيز باشند؛ يعني به نظر مي‌رسد بايد از قضاتي باشند كه علاوه بر دانش حقوق داراي تحصيلات مرتبط با علوم رايانه باشند يا آنکه در قالب دوره‌هاي آموزشي ضمن خدمت با این دانش آشنا شده باشند. همان‌طور که کارشناسان در گفت‌وگو با حمایت تاکید کردند اولا، تغییر پیاپی قانون قابل انتقاد است و مشکلات زیادی را هم برای عموم و هم برای متخصصان به وجود می‌آورد و سوای آن، در کنار اجرای قوانین و مجازات مجرمان، موضوع فرهنگ‌سازی باید مورد توجه جدی‌تر قرار گیرد و هزینه های بیشتری در این حوزه مصرف شود.

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:23 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

مسئولیت قانونی دربرابر مصرف‌کنندگان داروی غیر استاندارد

تولیدکننده، واردکننده، دولت یا داروخانه؛ چه کسی مسئول است؟
مسئولیت قانونی دربرابر مصرف‌کنندگان داروی غیر استاندارد

مسئولیت قانونی دربرابر مصرف‌کنندگان داروی غیر استاندارد

خبر فوت برخی شهروندان ایرانی به دلیل استفاده از پنی‌سیلین چینی چند هفته ای است که مدام تایید و تکذیب می‌شود. ماجرا از آنجا آغاز شد كه دکتر ایرج خسرونیا، رییس جامعه متخصصین داخلی ایران درباره پرونده فوت یک بیمار در پزشکی قانونی گفت: نتایج رسیدگی به این پرونده نشان داد که این بيمار به دلیل استفاده از پنی‌سیلین وارداتی از چین جان خود را از دست داده است و به این ترتیب موضوع پنی‌سیلین‌های قاتل در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفت.


خیلی زود این خبر تکذیب شد؛ سازمان پزشكی قانونی، به عنوان مرجع رسمی اظهار نظر در این‌باره، با صدور اطلاعیه‌ای خبر تایید پنج مرگ ناشی از تزریق پنی‌سیلین چینی را تكذیب كرد. از سوی دیگر، رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت هم با بیان اینکه هیچ داروی ساخته‌ شده‌ای از جمله پنی‌سیلین از هند و چین وارد کشور نشده است، عنوان کرد: ما فقط مواد اولیه دارویی از این دو کشور وارد می‌کنیم. از این اخبار که بگذریم، با توجه به اینکه همیشه احتمال دارد که در نتیجه استفاده از یک کالای وارداتی مصرف‌کننده ایرانی خسارت جانی یا مالی ببیند، در گفت‌وگو با کارشناسان ابعاد حقوقی موضوع را بررسی کرده‌ایم.

 

مسئولیت تولیدکننده


یک وکیل دادگستری در بررسی مسئولیت تولیدکننده در مرگ قربانیان ناشی از مصرف کالاهای دارویی به «حمایت» می‌گوید: دسترسی ما به تولیدکننده در پرونده‌هایی مانند آنچه این روزها با عنوان فوت در اثر استفاده از پنی‌سیلین چینی بر سر زبان‌ها افتاده است، ممکن نیست؛ مگر اینکه آن تولیدکننده در ایران نمایندگی رسمی داشته باشد؛ یعنی اینکه شرکت اصلی یا شعبه داشته باشد یا اینکه وارد‌کننده در یک جای مشخص باشد؛ به این صورت که نماینده رسمی آن شرکت باشد نه یک شخص خاص و نمایندگی فروش کالا در ایران را در اختیار داشته باشد .علی صابری ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد که این شرکت چینی تولید‌کننده پنی‌سیلین در کشور ما نمایندگی ندارد اما مردم می‌توانند در چنین حوادثی به شرکت‌های دیگری که نمایندگی آنها در کشور ایران تشکیل شده است، مراجعه کنند و خسارت خود را از آنها دریافت کنند.

 

کم‌کاری در پیگیری حقوق مصرف‌کننده


عضو هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز در ادامه می‌افزاید: مواردی داشته‌ایم مثل خون‌های آلوده و پروتزهای بی‌کیفیت که می‌شد از شرکت‌ها غرامت گرفت؛ اما در آن زمان به این موضوع توجه نکردیم و در نتیجه فرصت از دست رفت. صابری توضیح می‌دهد: به هر حال این موضوع از دو حیث قابل بررسی است؛ اول مسئولیت مدنی تولید‌کننده به شرطی که امکان دسترسی به وی وجود داشته باشد و محاکمه صورت پذیرد و دوم مسئولیت مدنی دولت اگر واردات این دارو سرنخ مشخصی نداشته باشد و در واقع ما نقص در تاسیسات کنترلی داشته باشیم که در سیستم بهداشتی کشور مطمئنا چنین نقصی وجود دارد. این وکیل دادگستری ادامه می‌دهد: پنی‌سیلین مانند داروهایی مثل چاقی لاغری و ... نیست که شخص می‌توانسته از آن استفاده نکند، بلکه استفاده از آن جنبه ضروری دارد و شهروند به برچسبی که از طرف داروخانه به دارو خورده است، اعتماد می‌‌کند.


صابری تاکید می‌کند: اگر مسئولیت مدنی در کشور جدی گرفته شود و خسارت‌هاي سنگین برای کسی که مسئولیت دارد در نظر گرفته شود افرادی که چه به صورت سیستماتیک یا به صورت شخصی، با سهل‌انگاری خود موجب ورود خسارت می‌شوند، احتیاط بیشتری خواهند کرد.

 

مسئولیت دولت


این حقوقدان ادامه می‌دهد: اگر نماینده یا شعبه‌ای از شرکت تولیدکننده در کشور ما وجود نداشته باشد که به احتمال زیاد در این مورد وجود ندارد، به دلیل ورود داروهای غیر استاندارد از راه‌های قانونی که تحت نظارت دولت قرار دارد، وزارت بهداشت به دلیل نقص در تجهیزات اداری که نتوانسته‌است سلامت کالایی را که وارد کشور شده است، تضمین و کنترل کند مسئولیت دارد. عضو هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز استدلال خود را چنین توضیح می‌دهد: حتی فرقی نمی‌کند که این کالاها به صورت قاچاق وارد شود یا از راه‌های قانونی وارد شود؛ به هر حال بر داروخانه‌ها نیز باید نظارت صورت گیرد و اگر فوت بر اثر استفاده از این داروها واقعیت داشته باشد چون کنترل بر عرضه دارو در داروخانه‌‌ها ضعیف بوده، دولت مسئول است و همان وضعیتی که راجع به فراورده‌های خونی آلوده وجود داشت در این مورد نیز صادق خواهد بود.


صابری تاکید می‌کند: باید خاطرنشان کرد به استثنای بعضی از شرکت‌ها که در ایران نمایندگی دارند دولت وارد‌کننده انحصاری دارو است بنابراین اینجا بحث مسئولیت مدنی دولت مطرح است. گذشته از این شعبه‌ای برای رسیدگی به پرونده‌های بین‌المللی در دستگاه قضایی وجود دارد که اگر این شعبه فعال شود با کمک علمی دولت افراد خواهند توانست خسارت خود را از شرکت‌هایی که در ایران نمایندگی دارند، بگیرند.

 

مسئولیت پزشک و داروساز


این وکیل دادگستری در بررسی مسئولیت پزشک و داروساز در این مورد می‌گوید: با توجه به اینکه برخی بیماران پس از دریافت دارو آن را به پزشک نشان می‌دهند، در صورتی که پزشک معالج به تقلبی بودن دارو آگاهی داشته باشد مسئول محسوب می‌شود در غیر این صورت تقصیری متوجه وی نیست. صابری توضیح می‌دهد: تنها موضوعی که در اینجا می‌تواند مورد بحث قرار گیرد باز هم نقص کنترل وزارت بهداشت در مورد داروخانه‌هاست؛ چون ما بازرسی‌های دوره‌ای داریم. وی اضافه می‌کند: در این مورد خاص احتمال اینکه داروخانه‌ها مرتکب تقلب شده باشند، کمتر است؛ زیرا در دارویی تقلب صورت می‌گیرد که به عنوان مثال 1000 تومان خریده شود، اما مبلغ 5000 هزار تومان به فروش برسد؛ اما به نظر می‌رسد که پنی‌سیلین دارویی نیست که داروخانه تشویق به تقلب در آن شود. اینها نقص سیستم‌های کنترلی از مبادی ورودی است و به داروخانه نمی‌تواند در این موضوع مقصر باشد مگر اینکه بخواهیم طرف اصلی را رها کنیم و طرف‌های دیگر را مقصر جلوه دهیم.

 

مسئولیت کیفری فوت قربانیان


یک مدرس دانشگاه و جرم‌شناس در خصوص مسئولیت فوت قربانیان به دلیل مصرف آنتی‌بیوتیک بیان می‌کند: بر اساس قوانین حاکم بر این‌گونه امور، هر کس که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم سبب ورود خسارت به دیگری اعم از جانی یا مالی شود، دارای مسئولیت ‌قانونی و مکلف به جبران آن است. دکتر محمدعلی نجفی‌توانا توضیح می‌دهد: آنچه درباره فوت برخی از هم‌وطنان به دلیل استفاده از آمپول‌های آنتی‌بیوتیک (پنی‌سیلین) از نظر حقوقی قابلیت طرح دارد، این است که اولا، باید ثابت شود که فوت این عزیزان به دلیل استفاده از این داروها (آنتی‌بیوتیک‌ها) بوده است و ثانیا ثابت شود که چه کسی این مواد را ساخته و چه کسی وارد کرده است؟ این حقوقدان ادامه می‌دهد: به هر کیفیتی که بین این مرگ‌ها و استفاده از این داروها رابطه سببیت احراز شود و کارشناسان قاطعانه اعلام کنند که علت فوت به دلیل استفاده از این آنتی‌بیوتیک‌ها بوده است قطعا باید مسئولیت را حسب‌ مورد متوجه واردکنندگان یا سازندگان دانست و در این میان مسئولیت سازمان‌های نظارتی نیز پابرجاست.

 

 وی می‌افزاید: وارد کننده‌ای که با علم به فقدان استاندارد، این آنتی‌بیوتیک‌ها را وارد کرده اگر قصد ارتکاب جرم نداشته است و صرفا برای فزون‌طلبی، ثروت‌اندوزی و درآمد از باب عدم رعایت مقررات، مرتکب این اقدام شده، فوت هم‌وطنان در نتیجه استفاده از این داروها، قتل شبه عمد تلقی می‌شود و بر اساس ماده 616 قانون مجازات اسلامی مجازات درانتظار وی یا افراد ذی‌ربط خواهد بود. نجفی توانا اشاره می‌دارد: البته این امر مانع از اعمال مقررات مربوط به تخلفات و جرایم پزشکی نخواهد بود و مسلما اقدام مشمول قاعده تعدد معنوی می‌شود. وی به مبحث نظارت اشاره و تاکید می‌کند: در مورد فقدان نظارت یا نظارت ضعیف مبادی ذی‌ربط تمام اشخاصی که در این مورد آگاهانه یا به صورت سهوي در ورود، نظارت بر کیفیت آن و صدور جواز یا مصرف آن در فقدان استاندارد دخالت داشتند نیز قابل تعقیب و مجازات هستند.

 

این جرم‌شناس ادامه می‌دهد: اما در این میان نباید از مسئولیت سازنده این آنتی‌بیوتیک‌ها به آسانی گذشت در صورتی که این آنتی‌بیوتیک‌ها فاقد استاندارد باشند صرف نظر از مطالبه خسارت می‌توان با طرح «دعوای تقلب» نسبت به تعقیب سازندگان و تولیدکنندگان این کالا در کشور مطروحه با توجه به صلاحیت سرزمینی قوانین جزایی اقدام کرد.


این مدرس دانشگاه در خصوص عنوان مجرمانه‌ای که بر این عمل صادق است، توضیح می‌دهد: اگر این اشخاص عالم به تقلبی ‌بودن این آنتی‌بیوتیک‌ها و کشنده بودن آنها داشته باشند، به نظر قتل عمدی است؛ چرا که اقدام نوعا کشنده بوده است. دکتر نجفی توانا می‌افزاید: اما اگر این اطلاعات صرفا در حدی بوده است که می‌دانستند این داروها استاندارد نیست؛ اما نه تا آن اندازه که جنبه کشندگی داشته باشد، بلکه صرفا آثار کمتری دارد، قتل شبه عمد تلقی می‌شود.

 

مسئولیت تجویز داروی بدون استاندارد


برای تشخیص وجود یا نبود استانداردهای لازم در دارویی که در دسترس بیمار قرار می‌گیرد، باید به اظهار نظر و ارزیابی کارشناسان نسبت به این اقدامات توجه شود. وقتی چنین پرونده‌هایی مطرح می‌شود، در درجه اول تحت نظارت کارشناس مشخص می‌شود که مدارک مربوط به این داروها، ترکیبات آنها، شیوه ساخت، زمان مصرف و قیمت آنها در مقایسه با استاندارد‌های موجود چگونه بوده است. نجفی توانا در اين زمينه توضیح می‌دهد: معمولا داروهای تقلبی را با قیمت پایین عرضه می‌کنند. اگر ثابت شود شخص به عنوان داروی درست و استاندارد با قیمت متعارف در مقایسه با قیمت بازار این آنتی‌بیوتیک‌ها را خریداری و وارد کرده است و فاقد علم نسبت به مشکلات آن بوده باشد مسئولیتی متوجه او نیست و سازنده مسئول خواهد بود.


وي در خصوص مسئولیتی که متوجه سازندگان این داروهاست نیز تاکید می‌کند: مسلما سازنده حتی اگر عالما و عامدا علم به ناسالم بودن دارو نداشته باشد و تصادفا یا به علت غفلت کارمندان، آنتی‌بیوتیک غیراستاندارد تولید کرده باشد، مسئولیت پرداخت خسارت را بر اساس قانون خواهد داشت. اين حقوقدان درباره مسئولیت واردکنندگان نیز بیان می‌دارد: وارد‌کننده در صورتی مسئول است که با توجه به مجموع توضیحات بیان شده آگاهانه و با علم به غیراستاندارد بودن دارو آنها را وارد کرده است؛ در این صورت اگر علم به قتاله بودن نداشته باشد به عنوان قتل شبه عمد قابل تعقیب و مجازات است.

این جرم‌شناس همچنین در مورد مسئولیت دولت در این مورد می‌گوید: دولت از نظر قانون مسئول است و اگر ثابت شود نهادهای مربوطه یا اشخاص متخصص در این زمینه مرتکب سهل‌انگاری، تقلب، یا تخلف شده‌اند، قابل مجازات خواهند بود.این مدرس دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا تا به حال دولت در مواردی به این شکل محکوم شده است؟ می‌گوید: چنین پرونده‌هایی وجود داشته است؛ زیرا از لحاظ قانونی در بسیاری از موارد که دولت درباره اقدامات تصدی‌گرانه مثل ساختن راه و وظایف دولتی مرتکب تخلف کرده باشد، هم از لحاظ کیفری و هم از لحاظ مدنی و هم از لحاظ انتظامی قابل تعقیب است. نجفی توانا در نهایت خاطر نشان می‌کند: دولت یا اعضای دولت یا حتی مدیران می‌توانند به عنوان مجرمان جرایم مختلف تحت تعقیب و مجازات قرار گیرند. ماده 570 قانون مجازات اسلامی به بعد تقصیرات و تقلبات و جرایم مختلفی را جرم‌انگاری کرده است؛ بنابراین دولت یا کارمندان آن و مدیران آن قابل تعقیب و مجازات‌اند در صورتی که در وظایف خود دچار تخلف یا خطا شده باشند.

حمایت



نويسنده : مسعود عرفانیان|چهارشنبه 1392/02/11| موضوع: حقوق پزشکی|لينک مطلب|(0) ديدگاه

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:21 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

نحوه تنظیم دادخواست و طرح دعوی حقوقی .
بسته حقوقی برای کسانی که قصد آغاز یک دعوای حقوقی را دارند؛
دادخواست را با دقت تنظیم کنید

دادخواست


گروه حقوقي:‌اگر قصد دارید وارد یک دعوای حقوقی شوید، به خاطر داشته باشید که تنظیم دادخواست، قدم اول و شناسنامه دعواست؛ بنابراین اگر می‌خواهید قدم اول را محکم بردارید حتما با وسواس و دقت دادخواست خود را بنویسید، حتما برای نوشتن آن از کارشناسان مشورت بگیرید و چندین بار آن را مورد بازبینی و اصلاح قرار دهید؛ در غیر این صورت دردسرهای زیادی برای شما پیش خواهد آمد.


 به این نکته دقت کنید که دادگاه به موضوعاتی رسیدگی می‌کند که شما در ستون خواسته نوشته‌اید؛ بنابراین انتظار نداشته باشید چیزی که در این قسمت از دادخواست ذکر نشده است، در رای دادگاه بیاید. در ادامه به بررسی پرونده‌ای در این خصوص می‌پردازیم که در دستگاه قضایی طرح و منتهی به صدور رای شده است.
برای شروع دعوای حقوقی باید دادخواست تنظیم و این دادخواست را به دفتر دادگاه صلاحیتدار تقدیم کنید. یکی از ستون‌های برگه‌های چاپی مخصوص که توسط قوه قضاییه انتشار یافته است، «ستون خواسته» است، این ستون در مقایسه با سایر قسمت‌های دادخواست از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا آنچه خواهان از دادگاه تقاضا دارد در این ستون باید به صورت قطعي قید شود و دادگاه ملزم است درباره آن، مثبت یا منفي، نظر دهد. دادگاه نمی‌توان در قبال تمام یا قسمتی از خواسته سکوت کند و چنین سکوتی تخلف و استنکاف از احقاق حق محسوب می‌شود.

 

خواسته محدوده عمل دادگاه را مشخص می‌کند


یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین امور در تنظیم دادخواست تعیین خواسته است. تعیین خواسته از چند جهت اهمیت دارد؛ یکی اینکه محدوده رسیدگی توسط دادگاه را معین می‌کند؛ در حقیقت دادگاه مکلف است به تمامی خواسته‌های مندرج در قسمت مربوط دادخواست به همان صورت که آمده است توجه و درباره آن، مثبت يا منفي، تصمیم‌گیری کند، در غیر این صورت اين عمل جلوگيري از احقاق حق شمرده می‌شود.علاوه بر این دادگاه نمی‌تواند در موضوعاتی که خارج از چارچوب خواسته است، وارد شود و در مورد آنها حکم صادر کند. این قسمت را در جریان بررسی یک پرونده بیشتر بررسی می‌کنیم. در پرونده مورد بحث دو اتفاق رخ داده است که جای بررسی دارد؛ اولا خواهان خواسته خود را بیان و قسمتی از آن را مطالبه نکرده است؛ ثانیا، دادگاه نه تنها به آنچه خواهان از دادگاه مطالبه کرده، رای داده است، در رای خود حقی را برای خواهان به وجود آورده بوده است که خواهان آن را مطالبه ن و در ستون خواسته خود ذکر نکرده بود

 

شرح ماجرا


مهدی به طرفيت شركتی، دادخواستي به دادگاه تقدیم و در ستون خواسته الزام به چاپ و نشر دو كتاب موضوع دو فقره قرارداد مورخ 1385 تعهد به دادگاه عمومي تهران تقديم می‌کند. در دادخواستی که خواهان تنظیم کرده بود، جای درخواست جبران ضرر و زيان مادي و معنوي ناشي از عدم ايفاي تعهد و جبران خسارت‌های قانونی خالی می‌ماند که بعدها موجب مشکلاتی می‌شود.ماجرا از این قرار بود که بین نویسنده (خواهان) و شرکت انتشاراتی (خوانده) قراردادی منعقد می‌شود که شركت را مكلف می‌کند حداكثر ظرف يك سال از تاريخ صدور مجوز نشر کتاب، نسبت به چاپ و نشر آن اقدام كند. در ماده 5 این قرارداد، جبران خسارت در صورت مسامحه هر يك از طرفين در اجراي تعهدات خود پيش‌بيني شده است. در مقابل تعهد شرکت به چاپ کتاب، مهدی نیز تعهد کرده بود که تمام حقوق خود نسبت به اثر موضوع قرارداد را به مدت پنج سال به شركت خوانده واگذار کند.

 

رای دادگاه


بدین ترتیب رسیدگی به پرونده آغاز می‌شود و شعبه رسیدگی کننده پس از ارجاع امر به كارشناس و سپس به هيات كارشناسي سرانجام به استناد مواد 221، 222 و 226 قانون مدني و مواد 2 و 5 و 19 قانون حمايت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان و ماده 1 قانون مسئوليت مدني ادعاي خواهان را وارد و ثابت دانست و خوانده را بابت جبران خسارت مادي ناشي از عدم ايفاي تعهدات قراردادي خود به پرداخت مبلغي در حق خواهان محكوم مي‌كند. همچنين خوانده را به چاپ و نشر كتاب‌هاي موضوع قرارداد ملزم مي‌كند. ولي در مورد خسارت معنوي، با اين استدلال كه عمل خوانده در عدم ايفاي تعهد به گونه‌اي نبوده و نيست كه موجب خسارت معنوي خواهان شده باشد ادعاي وي را نمي‌پذيرد. بنابراین حکم دادگاه نخستین شامل موارد زیر است:


جبران خسارت مادي ناشي از عدم ايفاي تعهدات قراردادي
چاپ و نشر كتاب‌هاي موضوع قرارداد
رد درخواست خسارت معنوی خواهان
عدم تایید رای در مرحله تجدیدنظر


شرکت انتشاراتی که حکم به ضرر او صادر شده بود از حق تجدیدنظرخواهی خود استفاده می‌کند و دادگاه تجديدنظر استان، به موجب رايي، حكم دادگاه بدوي را در قسمت الزام به پرداخت خسارت مادي موجه تشخيص نمي‌دهد. استدلال دادگاه تجدیدنظر در نقض رای دادگاه بدوی در این بخش این بوده است که خواهان در دادخواستی که در مرحله بدوی تقدیم دادگاه کرده است، جز مطالبه خسارت دادرسي و خسارت كارشناسي بابت خسارات مادي خواسته‌اي نداشته است و اظهار نظر نسبت به خواسته‌اي كه مورد مطالبه نبوده است، توجيه قانوني ندارد؛ بنابراین این بخش از رای مرحله نخستین نقض می‌شود.


اما قسمت دوم رای از سوی دادگاه تجدیدنظر تایید می‌شود به این ترتیب که محكوميت تجديدنظرخواه به الزام به چاپ و نشر كتاب‌ها را با اشاره به اينكه اين امر منطبق با خواسته و منبعث از حقوق ناشي از قراردادهاي منعقده است، تاييد و استوار مي‌كند. همچنين دادگاه تجديدنظر استان تجديدنظرخواه را ملزم به پرداخت مبلغي بابت خسارات دادرسي مرحله اول مي‌كند. در ادامه به برخی نکات که در رای مرحله بدوی و تجدیدنظر به چشم می‌خورد را بررسی می‌کنیم.

 

دادگاه نباید به بیشتر از تقاضای خواهان رای دهد


یک قاعده مهم در آیین دادرسی مدنی وجود دارد که تاکید می‌‌کند محتوای حكم بايد راجع به خواسته خواهان باشد و دادگاه نبايد به چيزي حكم كند كه مورد تقاضاي مدعي نبوده است. ماده 2 قانون آيين دادرسي مدني مي‌گويد كه هيچ دادگاهي نمي‌تواند به دعوايي رسيدگي كند مگر اينكه شخص يا اشخاص ذي‌نفع رسيدگي به دعوا را مطابق مقررات قانون درخواست كرده باشند. بند 2 ماده 592 قانون مذكور نيز درباره اعاده دادرسي به اين قاعده اشاره كرده است. دادگاه عالي انتظامي قضات هم در رايي با اشاره به اين قاعده بيان كرده كه رسيدگي محكمه و صدور حكم متوقف به وجود دعوا و تقاضايي است كه در ضمن دادخواست مي‌شود. تقديم دادخواست و اقامه دعوا كافي است كه دادگاه را مكلف به رسيدگي و صدور حكم كند و پس از شنيدن دلايل طرفين، تقاضاي مجدد براي صدور حكم ضرورت ندارد. بنابراين بی‌توجهی دادگاه بدوي به اين نكته و حكم به پرداخت خسارت ناشي از عدم اجراي تعهد كه مورد تقاضاي خواهان نبوده، قابل خدشه است به همین دلیل هم دادگاه تجديدنظر به درستی آن را علت نقض این بخش از رای به شمار آورده است.

 

 استدلال دادگاه مزبور چنين است: در دادخواست تقديم، خواهان بدوي جز خسارت دادرسي و خسارت كارشناسي بابت خسارت مادي خواسته‌اي نداشته است و در مراحل بعدي نيز خواسته را افزايش نداده است، تا موجبات ورود دادگاه در رسيدگي به آن بربر موازین قانونی فراهم شود. ارجاع امر به كارشناسي نيز كه به منظور برآورد خسارت بوده است ضرورتي نداشته است.البته دلیل اینکه خسارت مادي ناشي از عدم ايفاي تعهدات قراردادي در پرونده مورد بحث ما نباید در رای دادگاه می‌آمده ، به این دلیل است که خواهان در هنگام تقدیم دادخواست آن را در دادخواست مورد تاکید قرار نداده است، در غیر این صورت اگر در ستون خواسته خسارت مادي ناشي از عدم ايفاي تعهدات قراردادي را نوشته بود شائبه‌ای در این خصوص به وجود نمی‌آمد. علاوه بر این، خواهان می‌تواند در یک دادخواست جداگانه خسارت ناشي از عدم ايفاي تعهدات قراردادي را مطالبه کند و اشتباه قبلی خود در تنظیم دادخواست را جبران کند و حتی برای راحت‌تر شدن کار خود می‌تواند رای صادر شده در این پرونده را هم مستند دعوای خود قرار دهد؛ با این حال، این امر مستلزم صرف زمان و هزینه مجدد است.

 

یا اجرای تعهد یا خسارت عدم اجرای آن


اما نکته دیگری که جای بررسی دارد این است که دادگاه یا باید به اجرای تعهد قراردادی رای بدهد یا به خسارت عدم اجرای تعهد. مگر ممکن است که اجرای تعهد با عدم اجرای آن جمع شود؟ در حكم دادگاه بدوي بين خسارت ناشي از عدم اجراي تعهد و الزام به اجراي تعهد جمع شده بود که جای تامل دارد. شكی نيست كه متعهدله می‌تواند الزام به اجرای تعهد را تقاضا كند، چنانچه در پرونده مورد بحث خواهان الزام خوانده و چاپ و نشر کتاب‌های موضوع قرارداد را درخواست كرده است. همچنين خواهان در صورت عدم امكان اجراي عين تعهد، مي‌تواند خسارت ناشي از عدم اجراي تعهد را مطالبه كند؛ ولی از آنجا كه این خسارت جايگزين عين تعهد است خواهان نمي‌تواند هم اجراي تعهد و هم بدل جايگزين آن را بخواهد و دادگاه هم نمي‌تواند به هر دو امر حكم كند. البته خسارت ناشي از تاخير با اجراي اجباري تعهد قابل جمع است ولی خسارت ناشي از عدم ايفاي تعهد با الزام به اجراي تعهد سازگار نيست.


با توجه به آنچه گفته شد، برای کسی که قصد اقامه دعوا دارد ذکر تک تک خواسته های خود در دادخواست به صورت دقیق از اهمیت زیادی برخوردار است چون دادگاه به بیشتر از آن رای نخواهد داد.

 


حمایت



نويسنده : مسعود عرفانیان|سه شنبه 1392/02/10| موضوع: آموزشهای حقوقی|لينک مطلب|(0) ديدگاه

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:17 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

حذف سنگسار از قانون جدید مجازات اسلامی صحت ندارد بلکه اجرای آن تغییر کرده
نایب رئیس کمیسیون قضایی در گفت‌وگو با فارس:
حذف سنگسار از قانون جدید مجازات اسلامی صحت ندارد
 
حمیدرضا طباطبایی در گفت‌وگو با خبرنگار قضایی فارس اظهار داشت: در قانون جدید مجازات اسلامی بحث رجم حذف نشده بلکه در نحوه اجرای آن تغییراتی صورت گرفته و یکی از اصلاحات شورای نگهبان نیز مربوط به این موضوع بوده است.
وی افزود: یکی از ایرادات شورای نگهبان این بود که بحث رجم باید از لحاظ فقهی در قانون باشد و تنها نحوه اجرای آن تغییر کند.نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس تأکید کرد: در قانون جدید مجازات اسلامی رجم سالب حیات است و نحوه اجرای آن از طریق سنگ نیست بلکه به وسیله اعدام یا سایر شیوه هایی است که با تدبیر قوه قضائیه صورت می‌گیرد .


نويسنده : مسعود عرفانیان|دوشنبه 1392/02/09| موضوع: اخبار حقوقی,انتظامی,حوادث|لينک مطلب|(0) ديدگاه

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:16 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

اساسنامه مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی وابسته به قوه قضائیه
اساسنامه مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی وابسته به قوه قضائیه

 



جناب آقای سینجعلی جاسبی
رئیس محترم هیات‌ مدیره و مدیرعامل روزنامه رسمی کشور
به پیوست یک نسخه اساسنامه مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی وابسته به قوه قضائیه جهت درج در روزنامه رسمی ارسال می‌گردد.
مدیرکل دبیرخانه قوه قضائیه ـ محسن محدث
شماره 47654/22 ـ 2/3/1391
جناب مستطاب آیت‌ا... صادق لاریجانی
رئیس محترم قوه قضائیه
به پیوست یک نسخه اساسنامه مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی وابسته به قوه قضائیه که در جلسه مورخ 15/11/1390 شورای گسترش آموزش عالی به‌ تصویب رسیده است برای اجراء ابلاغ می‌شود.
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ـ حسین نادری‌منش
اساسنامه مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی وابسته به قوه قضائیه

 


به منظور رفع نیاز تخصصی قوه قضائیه به نیروهای کارآمد، توانمند و متخصص در زمینه مأموریت‌های خود و در اجرای آیین‌نامه تأسیس مؤسسات آموزش عالی وابسته به ‌سازمان‌‌های دولتی مصوب بیست ‌و هفتمین جلسه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی (مورخ 4/4/1364)، مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی براساس مجوزهای شماره 148994/22 مورخ 7/8/1390 و شماره 205756/22 مورخ 12/10/1390 شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (مصوب 18/5/1383) و اساسنامه دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی مصوب 18/7/1371 شورای گسترش آموزش عالی برای نیل به اهداف مندرج در نقشه جامع علمی کشور و آیین‌نامه نظام آموزش مهارت و فناوری مصوب 1/8/1390 هیأت ‌وزیران تأسیس و طبق مفاد این اساسنامه، قوانین، ضوابط و مقررات مربوط اداره می‌شود.
در این اساسنامه قوه قضائیه به اختصار «قوه» و مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی شهید قدوسی به اختصار «مؤسسه» نامیده می‌شوند.


ماده ۱ ـ اهداف
۱ ـ ارتقاء و انتقال دانش کار
2 ـ ایجاد مهارت‌های شغلی به منظور افزایش بهره‌وری
3 ـ شناسایی و ارتقای معلومات و تجارب شاغلین حرفه‌ها و مشاغل گوناگون
4 ـ ایجاد هماهنگی بین مهارت و دانش کار.
ماده 2 ـ وظایف و اختیارات
وظایف و اختیارات مؤسسه که در چارچوب ضوابط و مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی برای پاسخگویی به نیازهای «قوه» می‌باشد به شرح زیر است:
۱ ـ فراهم نمودن امکانات ضروری برای تحقق اهداف مؤسسه
2 ـ نیازسنجی مستمر آموزشی مبتنی بر آمایش سرزمین، برنامه‌ریزی، سازماندهی و هدایت آموزش‌های علمی ـ کاربردی در راستای سیاست‌ها، برنامه‌ها و خط‌مشی‌های «قوه» در بخش مربوط
3 ـ پذیرش دانشجو در دوره‌های علمی ـ کاربردی مصوب دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی برای مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط پس از اخذ مجوز از شورای گسترش آموزش عالی
4 ـ اجرای دوره‌های نیمسالی، پودمانی و کوتاه‌مدت علمی ـ کاربردی متناسب با نیاز بخش مربوط با رعایت ضوابط و مقررات در مراکز آموزش علمی ـ کاربردی، پس از اخذ مجوز از دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و شورای گسترش آموزش عالی
۵ ـ ایجاد زمینه‌های مناسب برای انجام پژوهش‌های کاربردی و فناوری در دوره‌های مربوط
۶ ـ فراهم نمودن بسترهای لازم برای انجام فعالیت‌های دانشجویی، فرهنگی و اجتماعی.
تبصره 1 ـ مؤسسه در چارچوب مجوزهای صادرشده، نقش سیاستگذاری، ستادی و راهبردی در اجرای دوره‌های آموزشی بخش متبوع خود را خواهد داشت و متعهد به‌ حسن اجرای این آموزش‌ها در مراکز آموزش علمی ـ کاربردی می‌باشد.
تبصره 2 ـ مؤسسه می‌تواند جهت نظارت بر آموزش‌های مهارتی تخصصی در بخش مربوط با تصویب هیأت‌ امنای مؤسسه نسبت به ایجاد «دفتر برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی آموزش‌های علمی ـ کاربردی» به صورت ستادی در واحدهای وابسته به «قوه» اقدام نماید. حدود وظایف، اختیارات و ساختار دفاتر مزبور براساس مصوبه هیأت‌ امنای مؤسسه تعیین خواهد شد. «قوه» موظف است تمهیدات لازم برای استقرار دفتر مذکور را فراهم نماید.
ماده 3 ـ پذیرش دانشجو در مراکز آموزش علمی ـ کاربردی دولتی و غیردولتی بخش مربوط بنا بر پیشنهاد مؤسسه، تأیید دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و پس از طی مراحل قانونی امکان‌پذیر است.
تبصره ـ تأسیس مراکز آموزش علمی ـ کاربردی در بخش مربوط با مجوز شورای گسترش آموزش عالی امکان‌پذیر می‌باشد.
ماده 4 ـ مؤسسه می‌تواند به منظور توسعه و هدایت آموزش‌های علمی ـ کاربردی در بخش مربوط، برای استفاده از امکانات بخش‌های دولتی و غیردولتی و با تأکید بر حداکثر استفاده از استعداد و توان اجرایی بخش خصوصی با رعایت ضوابط و مقررات مربوط، برنامه‌ریزی نماید.
ماده ۵ ـ پذیرش دانشجو در دوره‌های مصوب علمی ـ کاربردی برای رفع نیازهای بخش مربوط خواهد بود و در صورت تأیید دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی درصدی از ظرفیت پذیرش می‌تواند به دانشجویان آزاد اختصاص یابد.
ماده ۶ ـ مؤسسه شخصیت حقوقی مستقل دارد و وابسته به قوه قضائیه است.
ماده 7 ـ مرکز اصلی مؤسسه در تهران قرار دارد.
ماده ۸ ـ ارکان مؤسسه
۱ ـ هیأت امناء
2 ـ شورای مؤسسه
3 ـ رئیس مؤسسه.
ماده 9 ـ ترکیب هیأت‌ امناء
۱ ـ رئیس قوه قضائیه (رئیس هیأت امناء)
2 ـ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یا نماینده تام‌الاختیار وی
3 ـ وزیر دادگستری
4 ـ معاون برنامه‌‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور یا معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور یا نمایندگان تام‌الاختیار ایشان، حسب مورد
۵ ـ معاون آموزش و تحقیقات قوه قضائیه (نایب رئیس هیأت امناء)
۶ ـ رئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی یا نماینده تام‌الاختیار وی
7 ـ رئیس مؤسسه (دبیر هیأت امناء)
۸ ـ حداکثر دو تن از شخصیت‌های علمی، فرهنگی و یا اجتماعی کشور که نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت آموزش‌های علمی ـ کاربردی داشته باشند.
تبصره ۱ ـ حداقل یک تن از شخصیت‌های مذکور در بند (۸) باید از اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور باشند.
تبصره 2 ـ اعضای بند (۸) با پیشنهاد رئیس هیأت امناء و تأیید رئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای مدت چهار سال منصوب می‌شوند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.
ماده ۱۰ ـ وظایف و اختیارات هیأت امناء
۱ ـ تدوین و تصویب آیین‌نامه داخلی هیأت امناء
2 ـ تصویب سازمان و تشکیلات اداری مؤسسه براساس ضوابط و مقررات مربوط که پس از تأیید وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قابل اجراء خواهد بود.
3 ـ تصویب آیین‌نامه مالی معاملاتی مؤسسه و شیوه‌نامه‌های اجرایی آن
4 ـ تصویب مقررات استخدامی کارکنان مؤسسه و تعرفه حقوق و دستمزد و مزایای آنان
۵ ـ بررسی و تصویب بودجه مؤسسه که توسط رئیس مؤسسه، پس از تأیید شورای مؤسسه پیشنهاد می‌شود.
۶ ـ تصویب بودجه تفصیلی مؤسسه
7 ـ تأیید حساب‌ها و ترازنامه سالیانه مؤسسه
۸ ـ تصویب نحوه وصول درآمدهای اختصاصی و مصرف آن با رعایت ضوابط و مقررات مربوط
9 ـ تعیین حسابرس و خزانه‌دار برای مؤسسه
۱۰ ـ ارزیابی گزارش عملکرد مؤسسه که از طرف رئیس مؤسسه ارائه می‌شود.
۱۱ ـ ارسال گزارش عملکرد سالیانه مؤسسه و مراکز آموزش علمی کاربردی بخش مربوط به دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی.
ماده ۱۱ ـ ترکیب شورای مؤسسه
۱ ـ رئیس مؤسسه
2 ـ نماینده رئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی
3 ـ معاونان مؤسسه
4 ـ دو تن از صاحب‌نظران آموزش‌های علمی کاربردی در بخش مربوط
۵ ـ دو تن از رؤسای مراکز آموزش علمی کاربردی بخش مربوط.
ماده ۱2 ـ وظایف و اختیارات شورای مؤسسه
۱ ـ تصویب آیین‌نامه داخلی شورا
2 ـ بررسی و تصویب امور جاری آموزشی، پژوهشی، فناوری، فرهنگی و دانشجویی که از طرف رئیس مؤسسه پیشنهاد می‌شود.
3 ـ بررسی بودجه سالیانه، نیروی انسانی و تجهیزات مؤسسه و تعیین کمبودها و اقدام برای تأمین آنها
4 ـ برنامه‌ریزی پذیرش دانشجو در مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط براساس امکانات مراکز و نیازسنجی «قوه»
۵ ـ بررسی مشکلات آموزشی و پژوهشی مراکز آموزش علمی کاربردی بخش مربوط و ارائه راه‌حل‌های مناسب
۶ ـ ارزیابی کلی عملکرد مؤسسه و مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط و ارائه آن به هیأت امناء و دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی.
ماده ۱3 ـ رئیس مؤسسه
رئیس مؤسسه که نماینده قانونی مؤسسه در مراجع حقیقی و حقوقی است، از بین دارندگان مدرک دکترا به پیشنهاد رئیس قوه قضائیه، تأیید رئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و حکم رئیس قوه قضائیه به مدت چهار سال منصوب می‌شود و انتخابات مجدد وی بلامانع است.
تبصره ـ پذیرش استعفاء یا عزل رئیس مؤسسه با حکم رئیس قوه قضائیه انجام می‌پذیرد.
ماده ۱4 ـ وظایف و اختیارات رئیس مؤسسه
۱ ـ اتخاذ تدابیر مناسب به منظور تحقق اهداف مؤسسه
2 ـ نظارت بر حسن اجرای کلیه ضوابط و مقررات آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و دانشجویی مصوب دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط.
3 ـ اجرای مصوبات هیأت امناء، شورای مؤسسه و دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی
4 ـ نصب و عزل معاونان و مدیران گروه‌های آموزشی مؤسسه و رؤسای مراکز آموزش علمی ـ کاربردی وابسته به «قوه»
۵ ـ پیشنهاد نمودار سازمانی و تشکیلاتی مؤسسه به شورای مؤسسه
۶ ـ پیشنهاد بودجه سالیانه مؤسسه به شورای مؤسسه
7 ـ ارائه گزارش کامل عملکرد مؤسسه و مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط به شورای مؤسسه و دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی
۸ ـ پاسخگویی در مجامع حقوقی
9 ـ اداره سایر امور مؤسسه
۱۰ ـ امضای قراردادها، تعهدات و اسناد مالی، اداری و مکاتبات مؤسسه در چارچوب ضوابط و مقررات.
ماده ۱5 ـ مؤسسه تابع مصوبات و آیین‌نامه‌های مالی، معاملاتی و اداری ـ استخدامی ـ تشکیلاتی هیأت امنای مؤسسه است که پس از تأیید وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قابل اجراء است.
ماده 16 ـ منابع تأمین مالی مؤسسه
۱ ـ از محل ردیف خاص در بودجه کل کشور
2 ـ از محل اعتبارات «قوه»
3 ـ از محل دریافت کمک‌های دولتی و غیردولتی و هدایا و سایر درآمدهای اختصاصی با رعایت ضوابط و مقررات مربوط
4 ـ از محل بخشی از شهریه دریافتی توسط مراکز آموزش علمی ـ کاربردی، در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط با تصویب هیأت امناء در راستای توسعه مؤسسه.
ماده ۱7 ـ پذیرش دانشجو برای مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط براساس ضوابط و مقررات مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طریق دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی صورت می‌گیرد.
ماده 18 ـ نحوه گزینش عمومی داوطلبان عضویت در هیأت علمی و مدرسان مراکز آموزش علمی ـ کاربردی تابع ضوابط و مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر مراجع ذی‌صلاح است.
ماده ۱9 ـ صلاحیت علمی داوطلبان عضویت در هیأت علمی و مدرسان مراکز آموزش علمی ـ کاربردی ابتدا در دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی بررسی می‌شود و سپس در صورت تأیید، برای طی مراحل بعدی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام می‌گردد.
تبصره ـ صلاحیت علمی و مهارتی مدرسان مراکز آموزش علمی ـ کاربردی تابع ضوابط و مقررات هیأت ممیزه دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی است.
ماده 20 ـ اعضای هیأت علمی مراکز آموزش علمی ـ کاربردی از لحاظ وظایف آموزشی و پژوهشی تابع قوانین و مقررات مربوط به اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و آیین‌نامه‌های اجرایی آن می‌باشند.
ماده ۲۱ ـ فعالیت آموزشی مراکز آموزش علمی ـ کاربردی از نظر دوره‌ها و رشته‌های تحصیلی با تأیید دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و مجوز شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امکان‌پذیر است.
ماده ۲2 ـ مؤسسه تابع تمامی قوانین، مقررات، ضوابط و آیین‌نامه‌های مربوط به ‌مؤسسات آموزش عالی دولتی مصوب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و سایر قوانین و مقررات مربوط است.
ماده ۲3 ـ برنامه‌های آموزشی و سرفصل دروس که در مراکز آموزش علمی ـ کاربردی ارائه می‌شوند باید مصوب شورای برنامه‌ریزی آموزشی و درسی علمی ـ کاربردی باشد.
ماده ۲4 ـ آیین‌نامه‌های مربوط به امور آموزشی و امتحانی و انضباطی و شرایط علمی پذیرش دانشجو و مدت دوره تحصیلی و نوع دانشنامه‌ای که به دانش‌آموختگان مراکز آموزش علمی ـ کاربردی اعطا می‌شود طبق ضوابط و مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
ماده ۲5 ـ مدرک تحصیلی دانش‌آموختگان مراکز آموزش علمی ـ کاربردی براساس ضوابط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و شیوه‌نامه‌های دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی با امضای رئیس مؤسسه و رئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی صادر و اعطا می‌شود.
تبصره ـ گواهی موقت دانش‌آموختگان با امضای مشترک رئیس مؤسسه و معاون ذی‌ربط دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی صادر می‌گردد.
ماده 26 ـ فضا، امکانات و تجهیزات مؤسسه و همچنین فضا، امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی مراکز آموزش علمی ـ کاربردی بخش مربوط باید مطابق ضوابط دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی باشد.
ماده ۲7 ـ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از طریق دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی بر کلیه فعالیت‌های مؤسسه و مراکز آموزش علمی ـ کاربردی (امور آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، دانشجویی، اجرایی، مالی و معاملاتی و...) نظارت می‌نماید و در صورت احراز تخلف از ضوابط، نسبت به اتخاذ تصمیمات لازم جهت جلوگیری از ادامه فعالیت و یا انحلال مؤسسه اقدام می‌کند.
ماده 28 ـ انحلال مؤسسه
مؤسسه در موارد زیر پس از تصویب نهایی شورای گسترش آموزش عالی منحل می‌شود:
۱ ـ به پیشنهاد رئیس قوه قضائیه
2 ـ در صورت تخلف از مقررات اساسنامه، مصوبات و ضوابط شورای‌عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و سایر قوانین و مقررات جاری کشور، بنا به تشخیص وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
ماده ۲9 ـ در صورتی که شورای گسترش آموزش عالی با انحلال مؤسسه موافقت نماید، مؤسسه موظف است اقدامات زیر را انجام دهد:
۱ ـ تمامی تعهدات مربوط به دانشجویان مراکز آموزش علمی ـ کاربردی وابسته به «قوه» را تا اتمام دوره تحصیلات آنان به نحو مطلوب و طبق مصوبات و ضوابط مربوط اجراء نماید.
2 ـ تمامی امتیازات و اموالی را که از منابع عمومی و دولتی و بانک‌ها و شهرداری‌ها و غیره در اختیار مؤسسه قرار گرفته است مسترد کند یا موافقت صاحبان حق مبنی بر واگذاری امتیازات و اموال مذکور به «قوه» را ارائه دهد.
3 ـ تمامی تعهدات خود را در برابر وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، بانک‌ها، شهرداری‌ها، سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی (اعم از اعضای هیأت علمی و کارمندان خود) انجام دهد.
ماده 30 ـ پس از احراز اجرای تعهدات مذکور در ماده ۲۹ و حل و فصل امور اداری، مالی، حقوقی و تصویب نهایی انحلال مؤسسه توسط شورای گسترش آموزش عالی، هیأت ‌تصفیه‌ای مرکب از:
ـ نماینده حقوقی «قوه»
ـ نماینده حقوقی دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی
ـ رئیس وقت مؤسسه (در غیاب رئیس وقت مؤسسه، یکی از معاونان وقت مؤسسه بنا به تشخیص رئیس قوه قضائیه)
تشکیل و با رعایت مقررات قانونی امر تصفیه مؤسسه را برعهده خواهد داشت.
ماده ۳۱ ـ پس از انجام تعهدات و تعیین تکلیف دیون مؤسسه و اعلام ختم تصفیه توسط هیأت تصفیه، باقیمانده دارایی مؤسسه با رعایت بند ۲ ماده ۲۹ اساسنامه به «قوه» منتقل می‌شود.
تبصره ـ هیأت تصفیه موظف است در مورد فوق صورت‌مجلسی که به امضای کلیه اعضای هیأت می‌رسد در سه نسخه تنظیم، یک نسخه از آن را به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، یک نسخه را به «قوه»، و نسخه دیگر را به دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی تسلیم نماید.
ماده ۳2 ـ مواردی که در این اساسنامه پیش‌بینی نشده است تابع ضوابط و مقررات مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و سایر مراجع ذی‌صلاح می‌باشد.
ماده ۳3 ـ هرگونه تغییر در مفاد این اساسنامه با تصویب شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امکان‌پذیر است.
ماده ۳4 ـ این اساسنامه در ۳4 ماده و ۹ تبصره به استناد بند ۱۱ جزء (ب) ماده ۲ قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (مصوب 18/5/1383)، در جلسه مورخ 15/11/1390 شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ معتبر است.

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ـ دکتر حسین نادری‌منش 


: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:14 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

افزایش مبلغ ریالی بازداشت بدل از جزای نقدی به سیصد هزار ریال.
درخواست افزایش مبلغ ریالی بازداشت بدل از جزای نقدی به سیصد هزار ریال
روزنامه رسمی شماره 19808 مورخ 13/12/1391

جناب آقای بختیاری
وزیر محترم دادگستری
بازگشت به نامه شماره 25244/01/۹۱ ـ 5/12/1391 ریاست محترم قوه قضائیه، با پیشنهاد ارائه‌شده در خصوص درخواست افزایش مبلغ ریالی بازداشت بدل از جزای نقدی به سیصد هزار ریال موافقت فرمودند.
لذا بدینوسیله مراتب جهت ملاحظه و اقدام لازم ابلاغ می‌گردد.
رئیس حوزه ریاست قوه قضائیه ـ علی خلفی.

جناب آقای جاسبی
مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور
در اجرای تبصره ماده یک قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب ۱۳۷۷، مبلغ ریالی برای تحمل یک روز حبس بدل از جزای نقدی که به تأیید ریاست محترم قوه قضائیه رسیده و طی شماره 1000/47556/9000 مورخ 7/12/1391 (تصویر پیوست) ابلاغ شده است از ابتدای سال ۱۳۹۲ به سیصد هزار ریال افزایش می‌یابد.مراتب جهت درج در روزنامه رسمی ارسال می‌گردد. توفیقات جناب‌عالی را از خداوند سبحان مسألت دارم.


وزیر دادگستری ـ سید مرتضی بختیاری.



نويسنده : مسعود عرفانیان|چهارشنبه 1392/02/11| موضوع: اخبار حقوقی,انتظامی,حوادث|لينک مطلب|(0) ديدگاه

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:13 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

تبدیل مرکز امور شوراهای حل اختلاف به معاونت با موافقت رییس قوه قضاییه
تبدیل مرکز امور شوراهای حل اختلاف به معاونت با موافقت رییس قوه قضاییه

آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه با ارتقای مرکز امور شوراهای اختلاف به معاونت  موافقت کرد

آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه با تبدیل مرکز امور شوراهای  حل اختلاف به معاونت موافقت کرد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و تشریفات  قوه قضاییه به نقل ازمعاونت  شوراهای حل اختلاف آیت الله آملی لاریجانی با تشکیلات پیشنهادی مرکز امور شوراهای حل اختلاف قوه قضاییه و ارتقای جایگاه آن به سطح معاونت موفقت کرده است.

کد: 73586
نویسنده خبر: سردبیر قوه قضائیه
ساعت: 11:00 ق.ظ
 

: مرتبه
[ پنج شنبه 12 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 12:6 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت آقای امیر حسین فردی (1392/02/07)  

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور پیامی در گذشت هنرمند و نویسنده ی متعهد و مجاهد آقای امیر حسین فردی را تسلیت گفتند.
متن پیام به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم
درگذشت تأسفبار هنرمند و نویسنده ی متعهّد و مجاهد آقای امیر حسین فردی رحمه الله را به همه ی اصحاب ادبیات و هنر انقلاب و به خانواده و بازماندگان و یاران همراه ایشان تسلیت عرض میکنم.
این هنرمند مؤمن و سخت کوش از پیشکسوتان در عرصه ی فعالیتهای ادبی دوران انقلاب و از بنیان گذاران هسته های جوانان هنرمند انقلابی و در شمار برجستگانی بود ک ه نهال پر طراوت هنر انقلاب را در برابر دشمنان عنود و همراهان سست عنصر، با انگیزه و ایمان راسخ خویش پاسداری کردند و به شکوفائی و باروری امروز رساندند. رحمت خدا بر او و بر تلاش صادقانه اش.
سید علی خامنه ای
7 / اردیبهشت / 1392
 

: مرتبه
[ یک شنبه 8 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 7:8 بعد از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

 

 

لاریجانی «قانون حمایت خانواده» را به جای احمدی‌نژاد برای اجرا ابلاغ کرد

مجلس - رئیس مجلس طی نامه‌ای «قانون حمایت خانواده» را به جای رئیس‌جمهور برای اجرا به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد.

به گزارش خبرآنلاین، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای قانون «حمایت از خانواده» را به جای محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری کشورمان ابلاغ کرد.

متن نامه لاریجانی به شرح ذیل است:

جناب آقای محمد سینجلی جاسبی

رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور

با توجه به انقضای مهلت مقرر در ماده «1» قانون مدنی و در اجرای مفاد تبصره ماده «1» قانون مذکور، یک نسخه تصویر «قانون حمایت خانواده» برای درج در روزنامه رسمی ارسال می‌گردد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

جناب آقای دکتر محمود احمدی‌نژاد

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

عطف به نامه شماره 68357/36780 مورخ 1/5/1386 در اجرای اصل یکصد و بیست و سوم قانون اساسی جمهوری‌ اسلامی ‌ایران قانون حمایت خانواده که با عنوان لایحه به مجلس شورای اسلامی تقدیم گردیده بود، با تصویب در جلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ 1/12/1391 و تأیید شورای محترم نگهبان به پیوست ابلاغ می‌گردد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

قنون حمایت خانواده

فصل اول ـ دادگاه خانواده

ماده1ـ به ‌ منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی، قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه ‌ های قضائی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد. تشکیل این دادگاه در حوزه ‌ های قضائی بخش

به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضائیه موکول است.

تبصره1ـ از زمان اجرای این قانون در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن، دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می‌کند.

تبصره2ـ در حوزه قضایی بخش‌هایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است، دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می‌کند، مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضائی رسیدگی می‌شود.

ماده2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی‌البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می‌گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاکننده رأی باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند.

تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تأمین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاه‌های خانواده اقدام کند و در این مدت می‌تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

ماده3ـ قضات دادگاه خانواده باید متأهل و دارای حداقل چهار سال سابقه خدمت قضائی باشند.

ماده4ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است:

1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن

2ـ نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح

3ـ شروط ضمن عقد نکاح

4ـ ازدواج مجدد

5 ـ جهیزیه

6 ـ مهریه

7ـ نفقه زوجه و اجرت‌المثل ایام زوجیت

8 ـ تمکین و نشوز

9ـ طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن

10ـ حضانت و ملاقات طفل

11ـ نسب

12ـ رشد، حجر و رفع آن

13ـ ولایت قهری، قیمومت، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان

14ـ نفقه اقارب

15ـ امور راجع به غایب مفقودالاثر

16ـ سرپرستی کودکان بی‌سرپرست

17ـ اهدای جنین

18ـ تغییر جنسیت

تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول 12 و 13 قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می‌شود.

تصمیمات مراجع عالی اقلیت‌های دینی مذکور درامور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق، معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات، تنفیذ و اجراء می‌گردد.

ماده 5 ـ در صورت عدم تمکن مالی هریک از اصحاب دعوی دادگاه می‌تواند پس از احراز مراتب و با توجه به اوضاع و احوال، وی را از پرداخت هزینه دادرسی، حق‌الزحمه کارشناسی، حق‌الزحمه داوری و سایر هزینه ‌ ها معاف یا پرداخت آنها را به زمان اجرای حکم موکول کند. همچنین در صورت اقتضاء ضرورت یا وجود الزام قانونی دایر بر داشتن وکیل، دادگاه حسب مورد رأساً یا به درخواست فرد فاقد تمکن مالی وکیل معاضدتی تعیین می‌کند.

تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام‌خمینی (ره) و مددجویان سازمان بهزیستی کشور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می‌باشند.

ماده6 ـ مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت برعهده دارد، حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد. در این ‌ صورت، دادگاه باید در ابتداء ادعای ضرورت را بررسی کند.

ماده7ـ دادگاه می ‌ تواند پیش از اتخاذ تصمیم در مورد اصل دعوی به درخواست یکی از طرفین در اموری از قبیل حضانت، نگهداری و ملاقات طفل و نفقه زن و محجور که تعیین تکلیف آنها فوریت دارد بدون اخذ تأمین، دستور موقت صادر کند. این دستور بدون نیاز به تأیید رئیس حوزه قضائی قابل اجراء است. چنانچه دادگاه ظرف شش ماه راجع به اصل دعوی اتخاذ تصمیم نکند، دستور صادرشده ملغی محسوب و از آن رفع اثر می ‌ شود، مگر آنکه دادگاه مطابق این ماده دوباره دستور موقت صادر کند.

ماده8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می‌شود.

تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول ‌ المکان معرفی کند، باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم ‌ گیری می ‌ کند.

ماده9ـ تشریفات و نحوه ابلاغ در دادگاه خانواده تابع مقررات قانون آیین ‌ دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است، لکن چنانچه طرفین دعوی طرق دیگری از قبیل پست، نمابر، پیام تلفنی و پست الکترونیک را برای این منظور به دادگاه اعلام کنند، دادگاه می ‌ تواند ابلاغ را به آن طریق انجام دهد. در هر صورت، احراز صحت ابلاغ با دادگاه است.

ماده10ـ دادگاه می ‌ تواند برای فراهم ‌ کردن فرصت صلح و سازش جلسه دادرسی را به درخواست زوجین یا یکی از آنان حداکثر برای دو بار به تأخیر اندازد.

ماده11ـ در دعاوی مالی موضوع این قانون، محکومٌ ‌‌ له پس از صدور حکم قطعی و تا پیش از شروع اجرای آن نیز می ‌ تواند از دادگاهی که حکم نخستین را صادر کرده است، تأمین محکوم ‌ ٌبه را درخواست کند.

ماده12ـ در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین، زوجه می ‌ تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند مگر در موردی که خواسته، مطالبه مهریه غیرمنقول باشد.

ماده13ـ هرگاه زوجین دعاوی موضوع صلاحیت دادگاه خانواده را علیه یکدیگر در حوزه ‌ های قضائی متعدد مطرح کرده باشند، دادگاهی که دادخواست مقدم به آن داده شده است صلاحیت رسیدگی را دارد. چنانچه دو یا چند دادخواست در یک روز تسلیم شده باشد، دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به دعوای زوجه را دارد به کلیه دعاوی رسیدگی می ‌ کند.

ماده14ـ هرگاه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح است. اگر زوجین مقیم خارج از کشور باشند ولی یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح است. هرگاه هیچ ‌ یک از زوجین در ایران سکونت نداشته باشند، دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی را دارد، مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق کنند.

ماده15ـ هرگاه ایرانیان مقیم خارج از کشور امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیتدار محل اقامت خویش مطرح کنند، احکام این محاکم یا مراجع در ایران اجراء نمی ‌ شود مگر آنکه دادگاه صلاحیتدار ایرانی این احکام را بررسی و حکم تنفیذی صادر کند.

تبصره ـ ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در کنسولگری‌های جمهوری اسلامی ایران به درخواست کتبی زوجین یا زوج با ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیـتدار که با پیشنهـاد وزارت امور خارجه و تصویب رئیس قوه قضائیه به کنسولگری‌ها معرفی می‌شوند امکان‌پذیر است. ثبت طلاق رجعی منوط به انقضای عده است.

در طلاق بائن نیز زوجه می ‌ تواند طلاق خود را با درخواست کتبی و ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار فوق در کنسولگری ثبت نماید.

در مواردی که طلاق به درخواست زوج ثبت می ‌ گردد، زوجه می ‌ تواند با رعایت این قانون برای مطالبه حقوق قانونی خود به دادگاه‌های ایران مراجعه نماید.

فصل دوم ـ مراکز مشاوره خانوادگی

ماده16ـ به منظور تحکیم مبانی خانواده و جلوگیری از افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق و سعی در ایجاد صلح و سازش، قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ لازم ‌ الاجراء شدن این قانون مراکز مشاوره خانواده را در کنار دادگاههای خانواده ایجاد کند.

تبصره ـ در مناطقی که مراکز مشاوره خانواده وابسته به سازمان بهزیستی وجود دارد دادگاهها می ‌ توانند از ظرفیت این مراکز نیز استفاده کنند.

ماده17ـ اعضای مراکز مشاوره خانواده از کارشناسان رشته ‌ های مختلف مانند مطالعات خانواده، مشاوره، روان ‌ پزشکی، روان ‌ شناسی، مددکاری اجتماعی، حقوق و فقه و

مبانی حقوق اسلامی انتخاب می ‌ شوند و حداقل نصف اعضای هر مرکز باید از بانوان متأهل واجد شرایط باشند. تعداد اعضاء، نحوه انتخاب، گزینش، آموزش و نحوه رسیدگی به تخلفات اعضای مراکز مشاوره خانواده، شیوه انجام وظایف و تعداد این مراکز و نیز تعرفه خدمات مشاوره ‌ ای و نحوه پرداخت آن به موجب آیین ‌ نامه ‌ ای است که ظرف شش ماه پس ‌ از لازم‌الاجراء شدن این قانون به‌وسیله وزیر دادگستری تهیه می‌شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.

ماده18ـ در حوزه ‌ های قضائی که مراکز مشاوره خانواده ایجاد شده است، دادگاه خانواده می ‌ تواند در صورت لزوم با مشخص ‌ کردن موضوع اختلاف و تعیین مهلت، نظر این مراکز را در مورد امور و دعاوی خانوادگی خواستار شود.

ماده19ـ مراکز مشاوره خانواده ضمن ارائه خدمات مشاوره ‌ ای به زوجین، خواسته‌های دادگاه را در مهلت مقرر اجراء و در موارد مربوط سعی در ایجاد سازش می ‌ کنند. مراکز مذکور در صورت حصول سازش به تنظیم سازش ‌ نامه مبادرت و در غیر این ‌ صورت نظر کارشناسی خود در مورد علل و دلایل عدم سازش را به ‌ طور مکتوب و مستدل به دادگاه اعلام می ‌ کنند.

تبصره ـ دادگاه با ملاحظه نظریه کارشناسی مراکز مشاوره خانواده به تشخیص خود مبادرت به صدور رأی می‌کند.

فصل سوم ـ ازدواج

ماده20ـ ثبت نکاح دائم، فسخ و انفساخ آن، طلاق، رجوع و اعلام بطلان نکاح

یا طلاق الزامی است.

ماده21ـ نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران در جهت محوریت و استواری روابط خانوادگی، نکاح دائم را که مبنای تشکیل خانواده است مورد حمایت قرار می‌دهد. نکاح موقت نیز تابع موازین شرعی و مقررات قانون مدنی است و ثبت آن در موارد زیر الزامی است:

1ـ باردارشدن زوجه

2ـ توافق طرفین

3ـ شرط ضمن عقد

تبصره ـ ثبت وقایع موضوع این ماده و ماده (20) این قانون در دفاتر اسناد رسمی ازدواج یا ازدواج و طلاق مطابق آیین ‌ نامه ‌ ای است که ظرف یک ‌ سال با پیشنهاد وزیر دادگستری به تصویب رئیس قوه قضائیه می ‌ رسد و تا تصویب آیین ‌ نامه مذکور، نظام ‌ نامه ‌ های موضوع ماده (1) اصلاحی قانون راجع به ازدواج مصوب 29/2/1316 کماکان به قوت خود باقی است.

ماده22ـ هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکّه تمام بهارآزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده(2) قانون اجرای محکومیت‌های مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.

ماده23ـ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلف است ظرف یک ‌ ماه از تاریخ لازم ‌‌ الاجراءشدن این قانون بیماری‌هایی را که باید طرفین پیش از ازدواج علیه آنها واکسینه شوند و نیز بیماری‌های واگیردار و خطرناک برای زوجین و فرزندان ناشی از ازدواج را معین و اعلام کند. دفاتر رسمی ازدواج باید پیش از ثبت نکاح گواهی صادرشده از سوی پزشکان و مراکز مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دال بر عدم اعتیاد به مواد مخدر و عدم ابتلاء به بیماری‌های موضوع این ماده ویا واکسینه شدن طرفین نسبت به بیماری‌های مذکور را از آنان مطالبه و بایگانی کنند.

تبصره ـ چنانچه گواهی صادرشده بر وجود اعتیاد و یا بیماری دلالت کند، ثبت نکاح در صورت اطلاع طرفین بلامانع است. در مورد بیماری‌های مسری و خطرناک که نام آنها به ‌ وسیله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین و اعلام می ‌ شود، طرفین جهت مراقبت و نظارت به مراکز تعیین ‌ شده معرفی می ‌ شوند. در مواردی که بیماری خطرناک زوجین به تشخیص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منجر به خسارت به جنین باشد، مراقبت و نظارت باید شامل منع تولید نسل نیز باشد.

فصل چهارم ـ طلاق

ماده24ـ ثبت طلاق و سایر موارد انحلال نکاح و نیز اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم مربوط از سوی دادگاه مجاز است.

ماده25ـ درصورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می ‌ توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتداء در مراکز مذکور مطرح کنند.

در صورت عـدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص ‌ کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهائی به دادگاه منعکس می‌کند.

ماده26ـ در صورتی که طلاق، توافقی یا به درخواست زوج باشد، دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد، حسب مورد، مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می‌کند.

ماده27ـ در کلیه موارد درخواست طلاق، به جز طلاق توافقی، دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند. دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رأی صادر و چنانچه آن را نپذیرد، نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند.

ماده28ـ پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری، هریک از زوجین مکلفند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ یک نفر از اقارب متأهل خود را که حداقل سی ‌ سال داشته و آشنا به مسائل شرعی و خانوادگی و اجتماعی باشد به عنوان داور به دادگاه معرفی کنند.

تبصره1ـ محارم زوجه که همسرشان فوت کرده یا از هم جدا شده باشند، درصورت وجود سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می‌شوند.

تبصره2ـ درصورت نبود فرد واجد شرایط در بین اقارب یا عدم دسترسی به ایشان یا استنکاف آنان از پذیرش داوری، هریک از زوجین می ‌ توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر تعیین و معرفی کنند. درصورت امتناع زوجین از معرفی داور یا عدم توانایی آنان دادگاه، خود یا به درخواست هریک از طرفین به تعیین داور مبادرت می ‌ کند.

ماده29ـ دادگاه ضمن رأی خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت‌المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه‌های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می ‌ کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل، ترتیب، زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکومٌ ‌‌ به نیز ثبت می ‌ شود. در هرحال، هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می ‌ تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

ماده30ـ در مواردی که زوجه در دادگاه ثابت کند به امر زوج یا اذن وی از مال خود برای مخارج متعارف زندگی مشترک که برعهده زوج است هزینه کرده و زوج نتواند قصد تبرع زوجه را اثبات کند، می‌تواند معادل آن را از وی دریافت نماید.

ماده31ـ ارائه گواهی پزشک ذی ‌ صلاح درمورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است، مگر آنکه زوجین بر وجود جنین اتفاق نظر داشته باشند.

ماده32ـ در مورد حکم طلاق، اجرای صیغه و ثبت آن حسب مورد منوط به انقضای مهلت فرجام ‌ خواهی یا ابلاغ رأی فرجامی است.

ماده33ـ مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی فرجامی یا انقضای مهلت فرجام ‌ خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود، در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر به زوجین ابلاغ می ‌ کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه، صیغه طلاق جاری و ثبت می‌شود و مراتب به زوج ابلاغ می‌گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج، یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به‌عمل می ‌ آید.

تبصره ـ دادگاه صادرکننده حکم طلاق باید در رأی صادرشده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

ماده34ـ مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا قطعی ‌ شدن رأی است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادرشده از درجه اعتبار ساقط است.

تبصره ـ هرگـاه گواهی عـدم امکان سازش صادرشده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی می ‌ گردد.

ماده35ـ هرگاه زوج در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند، درصورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زوجین اخطار می ‌ کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. درصورت عدم حضور زوجه صیغه طلاق جاری و پس از ثبت به وسیله دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه می‌رسد.

تبصره ـ فاصله بین ابلاغ اخطاریه و جلسه اجرای صیغه در این ماده و ماده (34) این قانون نباید از یک هفته کمتر باشد. در مواردی که زوج یا زوجه مجهول ‌ المکان باشند، دعوت از شخص مجهول ‌ المکان از طریق نشر آگهی در جراید کثیر ‌ الانتشار یا هزینه درخواست ‌ کننده به وسیله دفترخانه به عمل می ‌ آید.

ماده36ـ هرگاه گواهی عدم امکان سازش بنا بر توافق زوجین صادر شده باشد، درصورتی ‌ که زوجه بنا بر اعلام دادگاه صادرکننده رأی و یا به موجب سند رسمی در اجرای صیغه طلاق وکالت بلاعزل داشته باشد، عدم حضور زوج، مانع اجرای صیغه طلاق و ثبت آن نیست.

ماده37ـ اجرای صیغه طلاق با رعایت جهات شرعی در دفترخانه یا در محل دیگر و با حضور سردفتر انجام می ‌ گیرد.

ماده38 ـ در طلاق رجعی، صیغه طلاق مطابق مقررات مربوط جاری و مراتب صورتجلسه می ‌ شود ولی ثبت طلاق منوط به ارائه گواهی کتبی حداقل دو شاهد مبنی بر سکونت زوجه مطلّقه در منزل مشترک تا پایان عده است، مگر این ‌ که زن رضایت به ثبت داشته باشد. در صورت تحقق رجوع، صورتجلسه طلاق ابطال و درصورت عدم رجوع صورتجلسه تکمیل و طلاق ثبت می ‌ شود. صورتجلسه تکمیل ‌ شده به امضای سردفتر، زوجین یا نمایندگان آنان و دو شاهد طلاق می ‌ رسد. در صورت درخواست زوجه، گواهی اجرای صیغه طلاق و عدم رجوع زوج به وی اعطاء می ‌ شود. در هر حال درصورت انقضای مدت عده و عدم احراز رجوع، طلاق ثبت می‌شود.

ماده39ـ در کلیه موارد، قطعی و قابل اجراء بودن گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق باید از سوی دادگاه صادرکننده رأی نخستین گواهی و همزمان به دفتر رسمی ازدواج و طلاق ارائه شود.

فصل پنجم ـ حضانت و نگهداری اطفال و نفقه

ماده40ـ هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد، حسب تقاضای ذی ‌ نفع و به ‌ دستور دادگاه صادرکننده رأی نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت می ‌ شود.

ماده41ـ هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات، حضانت، نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسؤول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند ویا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی ‌ حق شود، می ‌ تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش ‌ بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند.

تبصره ـ قوه قضائیه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل ساز و کار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم نماید.

آیین‌نامه اجرائی این ماده ظرف شش‌ماه توسط وزارت دادگستری تهیه می‌شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می ‌ رسد.

ماده42ـ صغیر و مجنون را نمی‌توان بدون رضایت ولی، قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد، مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذی‌حق این امر را اجازه دهـد. دادگاه درصـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذی‌نفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تأمین مناسبی اخذ می‌کند.

ماده43ـ حضانت فرزندانی که پدرشان فوت شده با مادر آنها است مگر آنکه دادگاه به تقاضای ولی قهری یا دادسـتان، اعطای حضـانت به مادر را خلاف مصلحت فرزند تشخیص دهد.

ماده44ـ درصورتی که دستگاههای اجرائی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386، ملزم به تسلیم یا تملیک اموالی به صغیر یا سایر محجوران باشند، این اموال با تشخیص دادستان در حدود تأمین هزینه ‌ های متعارف زندگی باید

در اختیار شخصی قرار گیرد که حضانت و نگهداری محجور را عهده ‌ دار است، مگر آنکه دادگاه به نحو دیگری مقرر کند.

ماده45ـ رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان در کلیه تصمیمات دادگاهها و مقامات اجرائی الزامی است.

ماده46ـ حضور کودکان زیر پانزده سال در جلسات رسیدگی به دعاوی خانوادگی جز در موارد ضروری که دادگاه تجویز می ‌ کند ممنوع است.

ماده47ـ دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب ‌ النفقه، میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می ‌ کند.

تبصره ـ درمورد این ماده و سایر مواردی که به ‌ موجب حکم دادگاه باید وجوهی به‌طور مستمر از محکومٌ ‌‌ علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می ‌ یابد.

فصل ششم ـ حقوق وظیفه و مستمری

ماده48ـ میزان حقوق وظیفه یا مستمری زوجه دائم متوفی و فرزندان و سایر وراث قانونی وی و نحوه تقسیم آن در تمام صندوقهای بازنشستگی اعم از کشوری، لشکری ، تأمین اجتماعی و سایر صندوقهای خاص به ترتیب زیر است:

1ـ زوجه دائم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار می ‌ گردد و ازدواج وی مانع دریافت حقوق مذکور نیست و درصورت فوت شوهر بعدی و تعلق حقوق به زوجه در اثر آن، بیشترین مستمری ملاک عمل است.

تبصره ـ اگر متوفی چند زوجه دائم داشته باشد حقوق وظیفه یا مستمری به تساوی بین آنان و سایر وراث قانونی تقسیم می ‌ شود.

2ـ دریافت حقوق بازنشستگی یا از کارافتادگی، مستمری از کارافتادگی یا بازنشستگی حسب مورد توسط زوجه متوفی مانع از دریافت حقوق وظیفه یا مستمری متوفی نیست.

3ـ فرزنـدان اناث در صـورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصراً درصورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته باشند حسب مورد از کمک هزینه اولاد، بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار می‌گردند.

4ـ حقوق وظـیفه یا مستمری زوجـه دائم و فرزندان و سـایر وراث قانونی کلیه کارکنان شاغل و بازنشـسته مطابق ماده (87) قانون استخدام کشوری مصوب 31/3/1345 و اصلاحات بعدی آن و با لحاظ ماده (86) همان قانون و اصلاحیه ‌ های بعدی آن، تقسیم و پرداخت می ‌ گردد.

تبصره ـ مقررات این ماده در مورد افرادی که قبل از اجراء شدن این قانون فوت شده‌اند نیز لازم‌الاجراست.

فصل هفتم ـ مقررات کیفری

ماده49ـ چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می ‌ شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

ماده50 ـ هرگاه مردی برخلاف مقررات ماده (1041) قانون مدنی ازدواج کند، به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود. هرگاه ازدواج مذکور به مواقعه منتهی به نقص عضو یا مرض دائم زن منجر گردد، زوج علاوه بر پرداخت دیه به حبس تعزیری درجه پنج و اگر به مواقعه منتهی به فوت زن منجر شود، زوج علاوه بر پرداخت دیه به حبس تعزیری درجه چهار محکوم می ‌ شود.

تبصره ـ هرگاه ولی قهری، مادر، سرپرست قانونی یا مسؤول نگهداری و مراقبت و تربیت زوجه در ارتکاب جرم موضوع این ماده تأثیر مستقیم داشته باشند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می ‌ شوند. این حکم در مورد عاقد نیز مقرر است.

ماده51 ـ هر فرد خارجی که بدون اخذ اجازه مذکور در ماده (1060) قانون مدنی و یا بر خلاف سایر مقررات قانونی با زن ایرانی ازدواج کند به حبس تعزیری درجه پنج محکوم می ‌ شود.

ماده52 ـ هرکس در دادگاه زوجیت را انکار کند و سپس ثابت شود این انکار بی‌اساس بوده است یا برخلاف واقع با طرح شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مدعی زوجیت با دیگری شود به حبس تعزیری درجه شش ویا جزای نقدی درجه شش محکوم می ‌ شود.

این حکم درمورد قائم مقام قانونی اشخاص مذکور نیز که با وجود علم به زوجیت، آن را در دادگاه انکار کند یا علی ‌ رغم علم به عدم زوجیت با طرح شکایت کیفری یا دعوای حقوقی مدعی زوجیت گردد، جاری است.

ماده53 ـ هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب ‌ النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می ‌ شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می ‌ شود.

تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه ‌ ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

ماده54 ـ هرگاه مسؤول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی ‌ حق شود، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و درصورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می ‌ شود.

ماده55 ـ هر پزشکی که عامداً بر خلاف واقع گواهی موضوع مواد (23) و (31) این قانون را صادر یا با سوء ‌ نیت از دادن گواهی مذکور خودداری کند، بار اول به محرومیت درجه شش موضوع قانون مجازات اسلامی از اشتغال به طبابت و بار دوم و بالاتر به حداکثر مجازات مذکور محکوم می ‌ شود.

ماده56 ـ هر سردفتر رسمی که بدون اخذ گواهی موضوع مواد (23) و (31) این قانون یا بدون اخذ اجازه ‌ نامه مذکور در ماده (1060) قانون مدنی یا حکم صادرشده درمورد تجویز ازدواج مجدد یا برخلاف مقررات ماده (1041) قانون مدنی به ثبت ازدواج اقدام کند یا بدون حکم دادگاه یا گواهی عدم امکان سازش یا گواهی موضوع ماده (40) این قانون یا حکم تنفیذ راجع به احکام خارجی به ثبت هریک از موجبات انحلال نکاح یا اعلام بطلان نکاح یا طلاق مبادرت کند، به محرومیت درجه چهار موضوع قانون مجازات اسلامی از اشتغال به سردفتری محکوم می‌شود.

ماده57 ـ آیین ‌ نامه اجرائی این قانون بنا بر پیشنهاد وزیر دادگستری به تصویب رئیس قوه قضائیه می ‌ رسد.

ماده58 ـ از تاریخ لازم ‌ الاجراءشدن این قانون، قوانین زیر نسخ می ‌ گردد:

1ـ قانون راجع به ازدواج مصوب 23/5/1310

2ـ قانون راجع به انکار زوجیت مصوب 20/2/1311

3ـ قانون اصلاح مواد (1) و (3) قانون ازدواج مصوب 29/2/1316

4ـ قانون لزوم ارائه گواهینامه پزشک قبل از وقوع ازدواج مصوب 13/9/1317

5 ـ قانون اعطاء حضانت فرزندان صغیر یا محجور به مادران آنها مصوب 6/5/1364

6 ـ قانون مربوط به حق حضانت مصوب 22/4/1365

7ـ قانون الزام تزریق واکسن ضدکزاز برای بانوان قبل از ازدواج مصوب 23/1/1367

8 ـ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 21/12/1371 به جز بند (ب) تبصره (6) آن و نیز قانون تفسیر تبصره ‌ های «3» و «6» قانون مذکور مصوب 3/6/1373

9ـ مواد (642)، (645) و (646) قانون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375

10ـ قانون اختصاص تعدادی از دادگاههای موجود به دادگاههای موضوع اصل بیست و یکم (21) قانون اساسی مصوب 8/5/1376

11ـ قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش مصوب ‌ 11/8/1376

قانون فوق مشتمل بر پنجاه و هشت ماده درجلسه علنی روز سه‌شنبه مورخ اول اسفندماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس ‌شورای ‌اسلامی تصویب شد و در تاریخ 9/12/1391 به تأیید شورای‌نگهبان رسید.

رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی

: مرتبه
[ دو شنبه 2 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 5:14 بعد از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

به نقل از سایت وزارت دادگستری

 

دو لايحه قضايي روي ميز دولت / لايحه قضا زدايي 4 ساله شد

معاون وزيردادگستري اعلام كرد: لايحه قانون جامع وكالت و مالكيت ادبي و هنري به سرعت در كميسيون لوايح دولت در حال بررسي است تا هر چه زودتر به مجلس ارجاع شود.

عبدالعلي ميركوهي در گفتگو با مهر در مورد آخرين وضعيت چند لايحه قضايي در كميسيون قضايي و حقوقي مجلس و در كميسيون دولت گفت: در كميسيون دولت لوايح قضايي زيادي در نوبت رسيدگي و بررسي هستند ولي فعلا تمامي بررسيها بر روي دو لايحه معطوف است تا به سرانجام برسد.

لايحه قانون جامع وكالت و مالكيت ادبي و هنري در دستور كار كميسيون لوايح دولت

وي افزود: لايحه قانون جامع وكالت با حضور افرادي از كانون وكلا، مركز مشاوران و قوه قضائيه در كميسيون لوايح دولت در حال بررسي است تا به سرعت بتوانيم به نتيجه قطعي رسيده و پس از تصويب لايحه را به مجلس ارائه كنيم. همچنين يكي ديگر از لوايح مورد بحث در كميسيون لوايح دولت لايحه مالكيت ادبي و هنري است كه با حضور وزارت ارشاد و سازمان ثبت اسناد و ساير كارشناسان در حال بررسي است.

لايحه قضا زدايي همچنان در راهروهاي مجلس

معاون وزيردادگستري همچنين در مورد لايحه قضا زدايي و جرم زدايي كه 4 سال است هنوز تعيين تكليف نشده گفت: اين لايحه كه البته دو نام دارد از زمان آيت الله شاهرودي تدوين و به دولت ارجاع شد و سپس به مجلس رسيد. اگر اين لايحه تصويب شود حدود 30 درصد از عناوين مجرمانه از قانون مجازات اسلامي حذف شده و اين جرايم حذف شده توسط نهادهاي شبه قضايي مانند شوراهاي حل اختلاف، سازمان تعزيرات، نظام پزشكي، نظام مهندسي و... رسيدگي مي شود. هم اكنون لايحه قضا زدايي در كميسيون هاي فرعي مجلس در حال بررسي است.
ميركوهي در مورد لايحه جايگزين مجازات حبس گفت: قرار بود اين لايحه به تنهايي تبديل به قانون شود ولي بعد از بررسي قانون مجازات اسلامي اين لايحه در دل اين قانون قرار گرفت.

لايحه آيين دادرسي كيفري براي چهارمين بار روي ميزشوراي نگهبان

ميركوهي در مورد آخرين وضعيت لايحه آيين دادرسي كيفري گفت: اين قانون 600 ماده اي كه به صورت آزمايشي در حال اجرا بود بعد از 17 سال دوباره مورد ارزيابي و تنقيح قرار گرفته است و هم اكنون دو سال است كه در مجلس مطرح است. با تصويب نهايي اين لايحه دادگاههاي عمومي، ديوانعالي، انقلاب، نظامي، كيفري و سازمان قضايي نيروهاي مسلح با قوانين به روز و اصلاح شده به پرونده ها رسيدگي مي كنند. اين لايحه 15 ايراد داشته كه از سوي شوراي نگهبان براي برطرف شدن ايرادات به كميسيون قضايي ارجاع شد. بعد از اصلاح دوباره به شوراي نگهبان رفت و بعد از 4 بار رفت و آمد لايحه ايرادات رفع شده و براي تائيد نهايي باز به شوراي نگهبان ارجاع شده است.

ايرادات لايحه حمايت از اطفال رفع شد

معاون پارلماني وزيردادگستري در مورد لايحه حمايت از اطفال ونوجوانان گفت: اين لايحه دو قسمت است. يكي لايحه حمايت از اطفال و نوجوانان بي سرپرست و ديگري لايحه حمايت از اطفال و نوجوانان بزهكار كه در لايحه اول بايد گفت كه اين لايحه در كميسيون لوايح دولت تصويب شد و به تصويب هيئت وزيران رسيد و براي تصويب نهايي به مجلس ارجاع شد. بعد شوراي نگهبان ايراداتي گرفت و دوباره لايحه به مجلس بازگشت. حالا بعد از چند بار رفت و آمد لايحه ميان مجلس و شوراي نگهبان 4 ايراد آن در كميسيون اجتماعي برطرف شده كه به زودي به شوراي نگهبان مي رود.
وي همچنين اعلام كرد: لايحه ممنوعيت استفاده از سلاح سرد مانند چاقو، قمه، زنجير و غيره هم در كميسيون قضايي مجلس مطرح است و اين هفته رسيدگي مي شود.

: مرتبه
[ دو شنبه 2 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 1:10 قبل از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

سایت آزمون دکتری ( Phd Azmoon.Netآزمون کارشناسی ارشد ۹۲ : مشاور عالی سازمان سنجش زمان اعلام نتایج کارشناسی ارشد ۹۲ دانشگاهها و نیز مهلت انتخاب رشته ارشد ۹۲ را اعلام کرد.

نتایج کارشناسی ارشد ۹۲

حسین توکلی اضافه کرد: بر اساس برنامه زمانی پیش بینی شده نتایج کارشناسی ارشد سال ۹۲ به صورت کارنامه تنظیم و کارنامه مذکور یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه بر روی سایت سازمان سنجش قرار می گیرد.

دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد ۹۲

وی گفت: دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد ۹۲ یک روز پیش از اعلام نتایج و در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ماه منتشر می شود.

نحوه انتخاب رشته کارشناسی ارشد ۹۲

به گفته مشاور عالی سازمان سنجش، مجاز شدگان به انتخاب رشته کارشناسی ارشد سال ۹۲ حق انتخاب ۱۰۰ رشته را از میان کد رشته محلهای امتحانی مجاز و یا کد رشته امتحانی مجاز دارند.

مهلت انتخاب رشته کارشناسی ارشد ۹۲

توکلی خاطرنشان کرد که فرایند اتنخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد ۹۲ طی روزهای ۲۴ تا ۲۸ اردیبهشت ماه صورت می گیرد.

نتایج کارشناسی ارشد سال ۹۲

فهرست اسامی پذیرفته‌شدگان نهایی کارشناسی ارشد سال ۹۲ نیز هفته اول شهریور ماه اعلام می‌شود.

پی اچ دی آزمون : www

: مرتبه
[ یک شنبه 1 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 10:20 بعد از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]

زمان آزمون ارشد دانشگاه آزاد ۹۲

ناصر اقبالی افزود: آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۲ دانشگاه آزاد در طی روزهای ۹، ۱۰ و ۱۱ خرداد ماه برگزار می‌شود.

افزایش ظرفیت آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد ۹۲

وی از افزایش ۴۹ درصدی رشته‌ محل‌های آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد خبر داد و گفت: در آزمون امسال تعداد رشته محل‌ها از ۲۱۵۵ در سال گذشته به ۳۲۲۰ رشته محل در سال جاری افزایش یافته است.

ظرفیت پذیرش آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد ۹۲

اقبالی با اشاره به ظرفیت پذیرش دانشجو در این آزمون، اظهارکرد: حدود ۷۰ هزار نفر در این دوره از آزمون پذیرفته می‌شوند.

نحوه گزینش داوطلبان در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد

رییس مرکز آزمون دانشگاه آزاد در خصوص نحوه گزینش داوطلبان در آزمون کارشناسی ارشد این دانشگاه، گفت:‌ ملاک گزینش داوطلبان، نمره کل آزمون است.

دانلود دفترچه ارشد ۹۲ دانشگاه آزاد

پی اچ دی آزمون : www.PhdAzmoon.Net

: مرتبه
[ یک شنبه 1 ارديبهشت 1392برچسب:, ] [ 7:52 بعد از ظهر ] [ فضل اله همتیان ]
درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
ترمينولوژي حقوق
امکانات وب
وب سايت حقوقدانان جوان ايران

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 24
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 26
بازدید ماه : 58
بازدید کل : 31177
تعداد مطالب : 99
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1



Alternative content